Buitenland

Denemarken: opgepakte terreurverdachten hebben banden met Hamas

12-01-2024 15:26

Hamas
Shutterstock.

(Jan M. Olsen, Kopenhagen, AP/TPO, 12 januari 2024) – Een Deense openbare aanklager zei vrijdag dat een onderzoek dat vorige maand leidde tot de arrestatie van drie terreurverdachten in Denemarken verband hield met Hamas. Dit berichten Deense media.

De zaak was gehuld in geheimzinnigheid en tot nu toe zijn er weinig details over onthuld.

“Het onderzoek heeft informatie opgeleverd dat de zaak volgens de politie banden heeft met Hamas,” zei aanklager Anders Larsson tijdens een hoorzitting voor een hof van beroep volgens omroep TV2. “Die informatie hoeft niet langer geheim gehouden te worden.”

Larsson gaf geen verdere details.

Gehuld in geheimzinnigheid

Op 14 december zei de Deense politie dat er drie mensen waren gearresteerd in heel Denemarken, terwijl een vierde persoon werd vastgehouden in Nederland. De zaak viel samen met een arrestatie in Nederland en verschillende in Duitsland van vermeende Hamas-leden.

De Deense en Duitse aankondigingen werden apart uitgegeven. Het was onduidelijk of en hoe de arrestaties met elkaar in verband stonden en of ze het resultaat waren van gecoördineerde acties, of mogelijk zelfs van één operatie over het hele continent.

De Deense zaak was gehuld in geheimzinnigheid.

Larsson sprak in het gebouw van het Oostelijke Hooggerechtshof, dat in hoger beroep zou beslissen of de drie in voorlopige hechtenis moesten worden genomen.

Criminele bendes

Vorige maand gaven ambtenaren in Kopenhagen geen details, behalve dat de arrestaties “connecties naar het buitenland” hadden en “verband hielden met criminele bendes”. Ze noemden een bende met de naam Loyal to Familia die al lange tijd achter vetes, geweld, berovingen, afpersing en drugsverkoop in de Deense hoofdstad zat.

Flemming Drejer, het operationele hoofd van de Deense veiligheids- en inlichtingendienst, zei echter cryptisch op 14 december dat de politie “een speciale focus” had op Joodse instellingen. Hij voegde eraan toe dat de arrestaties werden uitgevoerd in “samenwerking met onze buitenlandse partners” en dat de gearresteerden deel uitmaakten van “een netwerk”.

De arrestanten in Denemarken kunnen niet worden geïdentificeerd op grond van een Deens gerechtelijk bevel.

Vermoedelijke Hamas-leden

Autoriteiten in Duitsland zeiden dat ze ook drie vermoedelijke leden van de Palestijnse terreurgroep Hamas hadden gearresteerd die aanslagen op Joodse instellingen in Europa zouden plannen.

De autoriteiten beweerden dat de mannen “al lange tijd lid zijn van Hamas en hebben deelgenomen aan Hamas-operaties in het buitenland”. Ze zeiden dat de verdachten “nauwe banden hadden met de leiding van de militaire tak” van Hamas, dat door de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

In Nederland zei de politie dat een 57-jarige Nederlandse man was gearresteerd in Rotterdam, op verzoek van Duitse autoriteiten.