Klimaat

EU bouwde in 2023 voor 17 gigawatt aan windmolenparken

12-01-2024 15:18

Windenergie
Shutterstock.

(William Mathis, Bloomberg, 12 januari 2024) – De EU bouwde een recordaantal nieuwe windparken in 2023, maar loopt nog steeds achter op haar eigen doelstellingen. Die doelstelling is het toevoegen van de hernieuwbare bron aan de energiemix om klimaatambities te halen en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Het EU-blok voegde vorig jaar ongeveer 17 gigawatt aan nieuwe windparken toe, volgens de industriegroep Wind Europe. Dat is meer dan 7% meer dan in 2022, maar minder dan de 30 gigawatt per jaar die volgens de groep nodig is om de klimaat- en energiezekerheidsdoelstellingen van de EU voor dit decennium te halen.

Windenergie heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad, ondanks de behoefte van het continent om deze technologie te stimuleren. Terwijl zonne-energie een hoge vlucht nam omdat consumenten goedkope panelen gebruikten om de stijgende elektriciteitsrekeningen te bestrijden, is de Europese windindustrie relatief achtergebleven.

Turbinefabrikanten hebben geld verloren en sommige ontwikkelaars hebben projecten geannuleerd of uitgesteld toen de kosten de pan uit rezen.

Ommekeer in sector

Een ommekeer in de sector is cruciaal voor Europa om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De piekvraag naar elektriciteit in de regio komt in de winter, wanneer de zon het zwakst schijnt. Dat wordt alleen maar belangrijker naarmate een steeds groter deel van de auto’s en huisverwarming op elektriciteit rijdt.

Eerder deze week verlaagde het Internationaal Energieagentschap zijn prognose voor de groei van windenergie in Europa vanwege bureaucratische vertragingen en beperkingen van de bestaande elektriciteitsnetten.

Analisten van Bloomberg voorspellen dat het gebruik van windenergie tot 2026 zal afnemen voordat het in het laatste deel van het decennium zal versnellen.