Politiek Buitenland

Noorwegen wil ‘buitenlandse beïnvloeding publieke opinie’ strafbaar maken

12-01-2024 15:05

Noorwegen
Shutterstock.

(Ott Ummelas, Bloomberg, 12 januari 2024) – De regering van Noorwegen heeft voorgesteld om het strafbaar te stellen om buitenlandse mogendheden te helpen bij het beïnvloeden van de besluitvorming of de publieke opinie, wat de nationale veiligheid van het Noordse land zou kunnen schaden.

Noorwegen, een NAVO-lidstaat die grenst aan Rusland, heeft zijn grootste buur en China geïdentificeerd als belangrijke bedreigingen. De beschermingsmaatregelen rond de olie- en gasinfrastructuur in de Noordzee werden opgevoerd nadat ontploffingen in 2022 de Nord Stream-gaspijpleidingen hadden vernield en meer recente incidenten met pijpleidingen en datakabels in de Oostzee.

‘Verborgen dwangmiddelen’

Het wetsvoorstel zou het strafbaar maken om “namens buitenlandse inlichtingendiensten bij te dragen aan activiteiten die fundamentele maatschappelijke belangen kunnen schaden”, zei minister van Justitie Emilie Enger Mehl vrijdag in een verklaring.

Ze zei dat het voorstel, dat een eerste ontwerp van de oppositiepartijen wijzigt, een evenwicht biedt tussen veiligheid en vrijheid van meningsuiting.

De Noorse politieveiligheidsdienst, PST, krijgt bevoegdheden om “verborgen dwangmiddelen” te gebruiken om buitenlandse beïnvloedingsoperaties beter op te sporen en te voorkomen, voegde Mehl eraan toe.