Buitenland

Russen sturen asielzoekers gesloten grens met Finland over, illegalen opgepakt

12-01-2024 15:11

Helsinki, Finland
Helsinki, Finland. Shutterstock.

(Leo Laikola, Bloomberg, 12 januari 2024) – Finse grenswachten arresteerden een groep mannen die illegaal de gesloten Russische grens overstaken via het bos, wat duidt op toenemende spanningen op de nieuwste grenslijn van de NAVO met haar belangrijkste tegenstander.

Het is een verontrustend teken voor de regering in Helsinki om asielzoekers door de wildernis te zien aankomen, terwijl de controleposten sinds half november meestal gesloten zijn. De grens strekt zich uit over 1300 kilometer en is door zijn lengte moeilijk te bewaken, hoewel hij aan beide kanten wordt omsloten door dichte bossen en sneeuw de oversteek bemoeilijkt.

Russische autoriteiten begeleiden asielzoekers naar de grens om druk uit te oefenen op het nieuwste NAVO-lid in wat neerkomt op een hybride operatie, zegt Finland.

Hulp van Rusland

Op donderdag werden 11 Iraanse mannen aangehouden in het gebied Lappeenranta in het zuidoosten van Finland, zei de grenswacht vrijdag in een verklaring. Ze hadden hulp gekregen van Rusland om de Noordse natie te bereiken en ze vroegen allemaal asiel aan toen ze in hechtenis werden genomen, zei de grenswacht.

Los daarvan arresteerde de autoriteit op woensdag vier mensen in het gebied Parikkala, ook in het zuidoosten, op verdenking van illegale oversteek, zei het op het sociale mediaplatform X.

Grenshek

President Sauli Niinisto besprak de grenssituatie vrijdag met belangrijke ministers, aldus een verklaring van de regering.

Finland besloot donderdag om alle acht grensovergangen met Rusland gesloten te houden tot 11 februari. Het nieuwe besluit volgde op een maandenlange afsluiting die zondag zou aflopen.

De Noordse natie is begonnen met de bouw van een hek om delen van de grens, maar het project bevindt zich nog in de beginfase.