Buitenland

Britse regering wil verbod op ‘antisemitische’ Hizb ut-Tahrir, ‘terreurorganisatie’

15-01-2024 17:41

Hizb ut-Tahrir

(Londen, AP, 15 januari 2024) – De regering van het Verenigd Koninkrijk zei maandag dat de islamitische groepering Hizb ut-Tahrir antisemitisch is en verboden zou moeten worden als terroristische organisatie.

Het parlement zal deze week debatteren over een voorstel om het lidmaatschap van de groep illegaal te maken in het Verenigd Koninkrijk onder de terrorismewetten, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als het wordt goedgekeurd, wordt het verbod vrijdag van kracht.

De groep, die is gevestigd in Libanon maar actief is in meer dan 30 landen waaronder de VS en Canada, heeft de afgelopen weken in Londen rally’s georganiseerd naast pro-Palestijnse marsen, na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

De politie zei dat een lid “jihad” of heilige oorlog aan het scanderen was op een video van een mars in oktober, hoewel agenten die het bewijsmateriaal bekeken toen besloten dat er geen overtredingen waren begaan.

Antisemitische organisatie

“Hizb ut-Tahrir is een antisemitische organisatie die actief terrorisme promoot en aanmoedigt, inclusief het prijzen en vieren van de verschrikkelijke aanslagen van 7 oktober”, zei minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly.

Minister van Veiligheid Tom Tugendhat zei dat de viering door de groep van de aanvallen van Hamas op Israël “schandelijk” was.

De groep heeft ook een “geschiedenis van het prijzen en vieren van aanvallen tegen Israël en aanvallen tegen Joden in het algemeen”, voegde het ministerie van Binnenlandse Zaken eraan toe.

14 jaar gevangenisstraf

Als het verbod wordt goedgekeurd, betekent dit dat het behoren tot of het oproepen tot steun aan de groep een strafbaar feit is, dat kan worden bestraft met 14 jaar gevangenisstraf.Hizb ut-Tahrir is verboden in verschillende landen, waaronder Duitsland, Egypte en Pakistan. Oostenrijk verbood symbolen van de groep in 2021.