Buitenland

De Russische, Chinese, Iraanse en Noord-Koreaanse wapens van Hamas

15-01-2024 16:35

Hamas-wapens
Door het IDF in beslag genomen wapens van Hamas. Still: Youtube/CBS.

(Michael Biesecker, AP, 15 januari 2024) – Iraanse scherpschuttersgeweren. AK-47 aanvalsgeweren uit China en Rusland. Raketgranaten van Noord-Koreaanse en Bulgaarse makelij. Antitankraketten die in het geheim in elkaar zijn geflanst in Gaza.

Associated Press analyseerde meer dan 150 video’s en foto’s die zijn gemaakt in de drie maanden van gevechten sinds Hamas op 7 oktober de verrassingsaanval op Israël lanceerde. Hieruit blijkt dat de terreurgroep een diverse hoeveelheid wapens uit de hele wereld heeft verzameld. Veel ervan is gesmokkeld langs een 17 jaar durende blokkade die juist bedoeld was om zo’n militaire opbouw tegen te houden.

Deze wapens zijn dodelijk gebleken tijdens weken van intense stedelijke oorlogsvoering in Gaza, waar Hamas-terroristen meestal alleen bewapend zijn met wat ze kunnen dragen en hit-and-run tactieken toepassen tegen de onevenwichtige Israëlische voordelen in wapens en technologie.

De propagandavideo’s van Hamas die de afgelopen weken zijn geplaatst, lijken het schieten op Israëlische soldaten te tonen, opgenomen door de richtkijkers van sluipschuttersgeweren.

“We zoeken overal naar wapens, naar politieke steun, naar geld,” zei Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad onlangs in een interview met de AP, waarbij hij weigerde specifiek in te gaan op wie de wapens heeft geleverd of hoe ze Gaza zijn binnengesmokkeld.

Experts die de beelden voor AP bekeken, konden onderscheidende kenmerken en markeringen identificeren die laten zien waar veel van de wapens die door Hamas-terroristen worden gehanteerd, zijn gemaakt. Maar een dergelijke analyse levert geen bewijs of ze werden geleverd door de regeringen van die landen of gekocht op een bloeiende zwarte markt in het Midden-Oosten. Daar worden wapens en onderdelen te koop aangeboden op sociale media in door oorlog verscheurde landen als Irak, Libië en Syrië.

Russisch, Chinees, Iraans

Wat wel duidelijk is, is dat veel van de beelden Hamas-terroristen tonen met wapens die relatief nieuw lijken te zijn, wat bewijst dat de groep manieren heeft gevonden om wapens voorbij de lucht- en zeeblokkade van de Gazastrook te krijgen. Mogelijk gaat dit per boot, via tunnels of verborgen in ladingen voedsel en andere goederen.

“Het merendeel van hun wapens is van Russische, Chinese of Iraanse origine, maar ook Noord-Koreaanse wapens en wapens geproduceerd in voormalige Warschaupact-landen zijn aanwezig in het arsenaal” zegt N.R. Jenzen-Jones. Een expert in militaire wapens en directeur van het Australische Armament Research Services.

Ondanks de opbouw behoudt Israël een enorme voorsprong, met een krachtig arsenaal aan moderne tanks, artillerie, helikoptergeschut en een luchtmacht van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Het Israëlische leger zegt dat het meer dan 7000 Hamas-terroristen heeft gedood, vergeleken met de dood van ten minste 510 van zijn eigen soldaten, van wie er meer dan 330 werden gedood tijdens de eerste aanval van Hamas.

Iraans .50 snipergeweer

Op beeldmateriaal dat door de AP is bekeken is een Hamas-arsenaal te zien met wapens variërend van kleine wapens en machinegeweren tot op de schouder afgevuurde grond-lucht raketten en antitank-projectielen van ambachtelijke makelij.

Eén van de meest opvallende wapens is de oversized AM-50 Sayyad (Arabisch voor “jager”), een snipergeweer van Iraanse makelij dat een kaliber .50 afvuurt dat krachtig genoeg is om door een centimeter staal heen te stoten. Het is eerder gezien op slagvelden in Jemen, Syrië en in de handen van sjiitische milities in Irak.

Hamas-terroristen zijn ook gezien met een reeks wapens uit het Sovjettijdperk die zijn gekopieerd en geproduceerd in Iran en China. Hiertoe behoren varianten van de door Rusland ontworpen 9M32 Strela, een draagbaar luchtdoelraketsysteem.

Jenzen-Jones zei dat een greep op een van de raketwerpers die een gevechtsvliegtuig in zijn handen had, kenmerkend is voor een variant die in China is gemaakt. Het wordt gebruikt door het Iraanse leger en zijn bondgenoten, waaronder Hezbollah in Libanon, een groep die nauw verbonden is met Hamas.

Wapens die door de Israel Defense Forces zijn teruggehaald van Hamasstrijders zijn onder andere TC/6-antitankmijnen van Italiaans ontwerp. Seán Moorhouse, een voormalige Britse legerofficier en explosievenopruimingsdeskundige, zei echter dat ook deze waren gekopieerd door de Iraanse wapenindustrie.

Invloed Iran

De Israël Defense Forces en Amerikaanse functionarissen beschuldigen Iran er al lang van geld, training en wapens te leveren aan Hamas en gelieerde militanten in Gaza, waaronder de Palestijnse Islamitische Jihad.

Iraanse vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties reageerden niet op e-mails van de AP over de vraag of hun regering wapens leverde aan Hamas, waaronder AM-50 Sayyad scherpschuttersgeweren.

Een week nadat AP om commentaar had gevraagd, plaatste Hamas echter een video waarin militanten in Gaza te zien zouden zijn die machinale apparatuur gebruiken om hun eigen kopieën van het geweer te maken.

Meesterwapensmid Don Fraley bekeek die video van 20 december en zei dat het voor Hamas bijna onmogelijk zou zijn om een veilig en nauwkeurig .50-kaliber scherpschuttersgeweer te maken met de rudimentaire apparatuur die wordt getoond.

“Je moet een kei zijn in machinewerk. En daar heb ik niets van gezien,” zei Fraley, een voormalig U.S. Army Special Forces-soldaat en scherpschutter voor de Kentucky State Police. “Deze mensen proberen gewoon hun sporen uit te wissen.”

Een Israëlische militaire functionaris die bekend is met het arsenaal van Hamas, zegt dat de groep gebruik maakt van een combinatie van gesmokkeld ‘off-the-shelf‘ wapentuig, waaronder AK-47’s, RPG’s en luchtdoelraketten. Maar ook van een grote verzameling zelfgemaakte wapens die vaak gemaakt zijn van gemakkelijk toegankelijke burgermaterialen.

Explosieven van kunstmest

De functionaris zei bijvoorbeeld dat de groep draaibanken gebruikt om metaal te vormen tot raketten en mortieren en deze uitrust met explosieven gemaakt van kunstmest. Andere zelfgemaakte wapens zijn onder andere een lanceerinrichting die 14 raketten tegelijk kan afvuren en de Zuwari-drone, een vliegtuig vol explosieven dat op 7 oktober werd gebruikt om Israëlische observatietorens te bestoken en camera’s uit te schakelen.

“Er is een enorme militaire/defensie-industrie in de Gazastrook,” zei de functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak onder de militaire briefingregels.

De ambtenaar zei dat de meeste gesmokkelde wapens vermoedelijk via Egypte zijn binnengebracht en over het algemeen gemakkelijk te kopen zijn en niet geleverd hoeven te worden door het land van herkomst.

Chinees machinegeweer

Eén zo’n wapen dat in de handen van Hamasstrijders is gezien, is een versie van Chinese machinegeweren die bekend staat als het Type 80, een model dat ook door de Iraniërs is gekopieerd en omgedoopt tot PKM-T80.

Jonathan Ferguson, de conservator van vuurwapens in het Royal Armouries Museum in Engeland, zei op basis van wat hij kon zien op de foto’s en video’s, dat versies van het geweer die in China en Iran waren gemaakt zo veel op elkaar leken dat ze niet van elkaar te onderscheiden waren.

Ferguson was ook in staat om een raket aangedreven granaat te identificeren met markeringen waaruit bleek dat hij in Bulgarije was gemaakt. AP meldde eerder dat Hamas RPG’s gebruikte met een kenmerkende rode streep die aangeeft dat ze in Noord-Korea zijn gemaakt.

Onder de meer geavanceerde wapens van Hamas zelf is een kopie van een Russische antitankraket genaamd de PG-7VR, die speciaal is ontworpen om reactieve pantsersystemen te verslaan zoals die worden gebruikt op de Merkava Mark VI-gevechtstanks van Israël.

Dergelijke tanks zijn bedekt met explosief gevormde platen die naar buiten exploderen om inkomende projectielen te verstoren.

Al-Yasin 105

In propagandavideo’s die in oktober zijn geplaatst, zijn gemaskerde militanten te zien die een versie van de Russische raket in elkaar zetten die Hamas heeft omgedoopt tot de Al-Yasin 105. Een eerbetoon aan de oprichter van de groep die omkwam bij een Israëlische luchtaanval in 2004.

Terwijl de originele Russische versie door een stalen pantser van een halve meter kan smelten, is het volgens experts niet duidelijk of de zelfgemaakte explosieven in de Hamas-raket net zo krachtig zijn.

Hamas heeft meerdere video’s geplaatst van strijders die de raketten afvuren op Israëlische tanks en gepantserde APC’s. Deze video’s worden meestal onderbroken nadat de lading is geëxplodeerd, waardoor het onmogelijk is om onafhankelijk te controleren of het doel is vernietigd.

Iraanse drones

Ook lijkt Hamas, in een tactiek die is overgenomen van de slagvelden van Oekraïne, Iraanse drones te hebben bemachtigd of gekopieerd die explosieve koppen bevatten die ontploffen als ze op hun doelwit neerstorten. In China gemaakte quadcopter drones zijn ook aangepast om explosieven op tanks en troepen te laten vallen.

“De beschikbaarheid van commerciële onbemande luchtvaartuigen, deze lichte consumentendrones, heeft de oorlogsvoering radicaal veranderd in de afgelopen jaren,” zei Jenzen-Jones. “We hebben ze duidelijk gezien in Syrië, Jemen, Irak, Oekraïne en nu in Gaza.”