Portemonnee

Eurocommissaris: ‘Toenemende zorg inflatie door problemen in Rode Zee’

15-01-2024 16:56

Euro
Shutterstock.

(Alessandra Migliaccio, Sonja Wind, Bloomberg, 15 januari 2024) – Spanningen in de Rode Zee door aanvallen van Houthi-terroristen op commerciële schepen kunnen de komende weken een impact hebben op de energieprijzen en de inflatie, aldus de chef economie van de Europese Unie.

Eurocommissaris voor economie Paolo Gentiloni:

“We weten dat we dit jaar beginnen met een gematigde groei, wat goed nieuws over de arbeidsmarkt, maar toenemende bezorgdheid over de neerwaartse risico’s veroorzaakt door geopolitieke spanningen, en in het bijzonder wat er gebeurt in de Rode Zee.

“Dat heeft op dit moment blijkbaar nog geen gevolgen voor de energieprijzen en de inflatie, maar we denken dat we dit zeer nauwlettend in de gaten moeten houden, omdat deze gevolgen zich in de komende weken zouden kunnen manifesteren”.

Luchtaanvallen Jemen

De VS en het VK lanceerden vrijdag en zaterdag luchtaanvallen op Jemen tegen de Houthi’s in een poging om een einde te maken aan de aanvallen van de door Iran gesteunde groep op schepen in de Rode Zee.

De verstoring van de Rode Zee komt op een moeilijk moment voor de eurozone, die kampt met een zwakke groei in haar grootste economie, Duitsland, waar de productie vorig jaar is gekrompen.

Het blok zal dit jaar waarschijnlijk met ongeveer 1% groeien omdat het de gevolgen van de aanhoudende inflatie en de oorlog in Oekraïne weerstaat, aldus Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep.

Verslechterde prognoses

“Als ik naar 2024 kijk, blijf ik van mening dat de economie van de eurozone goed standhoudt in de context van dergelijke economische uitdagingen”, zei Donohoe in Brussel. “Hoewel dat een lager groeitempo is dan ik anders zou willen zien, is het nog steeds groei ondanks alle uitdagingen.”

Elk effect van de verstoring van de Rode Zee op de inflatie kan deze prognoses verslechteren en ervoor zorgen dat de Europese Centrale Bank een renteverlaging uitstelt. De centrale bank is momenteel in afwachting van het effect op de economie van de 10 renteverhogingen die sinds medio 2022 zijn doorgevoerd.