Buitenland

‘Israël stopt pas als Hamas zich volledig heeft overgegeven’

15-01-2024 10:28

IDF
Bloomberg.

(Galit Altstein, Yousef Gamal El-Din, Bloomberg, 15 januari 2024) – Israël houdt vast aan zijn campagne tegen Hamas totdat de Palestijnse terreurorganisatie capituleert en alle mensen teruggeeft die het drie maanden geleden gevangen heeft genomen, zei een hoge functionaris, ondanks de toenemende internationale druk om het offensief te staken.

“Hamas moet zich volledig overgeven, we moeten onze gijzelaars terugkrijgen,” zei Nir Barkat, de Israëlische minister van Economie en Industrie, maandag in een interview met Bloomberg Television. “Hamas moet een witte vlag hijsen.”

Israël heeft gesuggereerd dat het weinig zin heeft om het offensief in Gaza af te bouwen, dat begon nadat Hamas op 7 oktober vanuit het gebied aanviel, waarbij 1200 mensen in het zuiden van Israël werden gedood en ongeveer 230 mensen werden gegijzeld. Het leger trok eerder deze maand enkele troepen terug uit Gaza en zei dat het veel had bereikt van wat het had willen doen in het noordelijke deel van het door Hamas gecontroleerde gebied.

Toch woeden de gevechten nog steeds in de enclave en Israëlische functionarissen hebben gezegd dat het nog maanden kan duren, zo niet langer.

Israël richt op dit moment het grootste deel van zijn grond- en luchtoffensief op het midden en zuiden van de strook.

Geen ander alternatief

Barkat, lid van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, ziet “geen ander alternatief” voor de volledige nederlaag van de terreurgroep. Sommige Arabische staten hebben aangegeven dat Hamas, gezien haar diepe wortels in Gaza en het feit dat ze het gebied sinds 2007 bestuurt, een rol zal moeten spelen na de oorlog.

“We moeten kijken naar iemand die Israël gaat erkennen, die niet wil slachten en moorden en Israël van de kaart wil vegen,” zei Barkat.

Hamas streeft naar de vernietiging van Israël en erkent de Joodse staat niet.

IBarkat zei dat het “moeilijk te zeggen” is of er dit jaar verkiezingen zullen zijn in Israël. De populariteitscijfers van Netanyahu zijn gedaald sinds de aanval van Hamas. Zijn coalitie, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, bevat veel extremistische partijen die niet bereid zijn om stappen te zetten in de richting van een uiteindelijke tweestatenoplossing met de Palestijnen. Terwijl dat wel iets is waar de VS en de Europese bondgenoten van Israël op aandringen.

“Laat dit allemaal tot het einde van de oorlog,” zei hij. “Iedereen hier begrijpt dat we allemaal verenigd zijn. We concentreren ons op één belangrijk ding: het winnen van de oorlog en het terugbrengen van onze gijzelaars.”

‘Wereldwijde uitdaging’

Barkat zei dat de Israëlische economie na de oorlog snel zou moeten opveren, waarbij de focus nu ligt op groei, investeringen in technologie en defensie-uitgaven. Het “slimme geld” blijft naar Israël stromen, zei hij.

Nu de VS en hun bondgenoten luchtaanvallen hebben uitgevoerd tegen de Houthi’s om hun aanvallen op de scheepvaart tegen te gaan, zei Barakat dat de Jemenitische militanten nu een “wereldwijde uitdaging” zijn. Ze opereren, zei hij, op één lijn met Hamas en de Libanese Hezbollah, bewegingen die gesteund, bewapend en gefinancierd worden door Iran.