Buitenland

Nu ook in Roemenië boze en protesterende boeren, vrachtwagenchauffeurs

15-01-2024 17:47

Trekker
Shutterstock.

(Boekarest, AP, 15 januari 2024) – Roemeense vrachtwagenchauffeurs en boeren protesteerden maandag opnieuw in het hele land nadat onderhandelingen met de coalitieregering over lagere belastingen, hogere subsidies en andere eisen niet tot een akkoord leidden.

Lange konvooien van vrachtwagens en tractoren verstoorden het verkeer in de buitenwijken van Boekarest en andere steden in het land van de Europese Unie. Het was de zesde opeenvolgende dag van demonstraties.

Boeren eisen onder andere snellere uitbetaling van subsidies, compensatie voor verliezen door import uit buurland Oekraïne en meer staatssteun voor brandstofkosten. Vrachtwagenchauffeurs eisen lagere belasting- en verzekeringstarieven en hebben geklaagd over lange wachttijden aan de grens.

Korte blokkades

In het weekend vonden bijeenkomsten plaats tussen de demonstranten en de ministeries van Landbouw en Transport, maar er werden geen afspraken gemaakt. De demonstranten veroorzaakten zaterdag ook korte blokkades aan de grens met Oekraïne in het noordoosten, zeiden Oekraïense grensautoriteiten op Telegram.

Op maandag riep premier Marcel Ciolacu op tot een “dringende opstelling” van wetgeving om de klachten van de demonstranten op te lossen.

“We blijven in goed vertrouwen onderhandelen met de demonstranten. We staan volledig open voor dialoog”, zei Ciolacu tijdens een bijeenkomst met ministers die betrokken zijn bij de onderhandelingen met de demonstranten, volgens een verklaring van zijn kantoor.

15 eisen

De Alliantie voor Landbouw en Samenwerking stuurde maandag een document naar het ministerie van Landbouw met 15 eisen in aanloop naar een geplande bijeenkomst tussen de partijen later op de dag.

Als het ministerie niet aan een reeks deadlines voldoet, zal de alliantie “dringend stappen ondernemen” om de protesten uit te breiden, aldus het document.

De nationale verkeerspolitie van Roemenië adviseerde automobilisten om gebieden waar protesten worden gehouden te mijden om het verkeer vlotter te laten verlopen.