Politiek Buitenland

EU waarschuwt voor ‘fundamenten democratie’ na winst Trump in voorverkiezingen

16-01-2024 10:44

President Donald Trump
Voormalig president Donald Trump. AP Photo/Andrew Harnik.

(Brussel, AP, 16 januari 2024) – Het voorzitterschap van de Europese Unie waarschuwde dinsdag dat de fundamenten van de democratie op de proef zullen worden gesteld tijdens de Amerikaanse verkiezingen in november. Het zei een scenario te zien waarin de langdurige trans-Atlantische alliantie steeds verder uiteen zou kunnen vallen.

Premier Alexander De Croo van BelgiĆ«, dat het EU-voorzitterschap bekleedt, zei dat “als 2024 ons weer ‘America first‘ brengt, het echt meer dan ooit ‘Europa op zichzelf’ is.”

De Croo sprak in een toespraak tot de wetgevende macht van de EU slechts enkele uren na de verpletterende overwinning van voormalig president Donald Trump in de Republikeinse Iowa caucuses.

Trans-Atlantische ruzies

Zijn woorden verwezen naar de regering-Trump van 2017-2021, toen de betrekkingen met Europa een duikvlucht namen door de bijna onophoudelijke trans-Atlantische ruzies over handel, veiligheid en militaire samenwerking die het vertrouwen en de samenwerking ondermijnden.

De Croo zei dat het blok van 27 landen snel moet leren om meer op eigen benen te staan en dat in het geval van een overwinning van Trump in november, “we als Europeanen niet bang moeten zijn voor dit perspectief. We moeten het omarmen.”

Verwijzend naar de komende verkiezingen in juni voor de wetgevende macht van de EU, zei hij dat dit “een jaar is waarin onze democratieĆ«n en vrijheden op de proef zullen worden gesteld.”

“Niet alleen met verkiezingen voor dit huis, maar ook voor het Amerikaanse Congres en het Amerikaanse presidentschap,” voegde De Croo eraan toe.