Politiek Buitenland

Qatar: tweestatenoplossing noodzaak voor financiering wederopbouw Gaza

16-01-2024 14:59

Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani
Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, premier van Qatar. AP Photo/Markus Schreiber.

(Fiona MacDonald, Bloomberg, 16 januari 2024) – Financiële hulp voor de wederopbouw van Gaza zal moeilijk aan te trekken zijn, tenzij de sleutelkwestie van een tweestatenoplossing voor de Palestijnen en Israëli’s goed wordt aangepakt, zei de premier van Qatar.

Sommige internationale toezeggingen om geld te geven aan de mediterrane enclave in voorgaande jaren zijn niet uitgekomen omdat “de meeste landen niet geloven in de duurzaamheid van de situatie”. Dit zei sjeik Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani dinsdag op het World Economic Forum in Davos.

“Gaza is er niet meer”, zei hij, verwijzend naar de verwoestingen die zijn aangericht door Israëlische aanvallen op het gebied sinds het begin van de oorlog tegen Hamas op 7 oktober. Het is onwaarschijnlijk “dat alle landen terugkomen en geld injecteren voor de wederopbouw, tenzij we het echte probleem aanpakken, namelijk de tweestatenoplossing.”

De reactie van de internationale gemeenschap op het conflict in Gaza is “zeer teleurstellend” geweest voor de regio en haar bevolking, zei Al-Thani. “Zelfs oproepen tot een staakt-het-vuren is een controversiële term geworden.”

100 dagen

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft de 100-dagengrens bereikt met weinig tekenen dat één van beide partijen zich voorbereidt om haar campagne te beteugelen.

Op aandringen van de VS is Qatar sinds het begin van de oorlog een cruciaal kanaal geweest tussen Israël en Hamas. Het heeft bemiddeld bij gijzelingsonderhandelingen tussen de twee en biedt onderdak aan verschillende hoge politieke leiders van Hamas.

“Wat we nu hebben in de regio is een recept voor escalatie overal,” zei Al-Thani, die benadrukte dat zijn land diplomatie verkiest boven een militaire oplossing.

Qatar is “zeer bezorgd” over een uitbreiding van het conflict, met de in Jemen gevestigde Houthi’s die door de VS onder vuur worden genomen na aanvallen op schepen in de Rode Zee.

Libanon en Iran

Israël en Hezbollah, een andere door Iran gesteunde groepering, hebben klappen uitgedeeld over de grens met Libanon. Iran heeft zelf een aanval uitgevoerd op wat het een Israëlische spionagebasis in Irak noemde, de eerste directe aanval op Israëlische belangen sinds het begin van de oorlog.

Het is heel belangrijk dat de Golfstaten zich richten op de vraag hoe ze met Iran moeten omgaan, zei Al-Thani. Hij benadrukte dat een dialoog nodig is tussen de Samenwerkingsraad van de Golf en de Islamitische Republiek om de meningsverschillen op te lossen.

“Wij geloven dat er een grote kans is, en dit momentum gaat nog steeds door binnen de GCC,” zei hij. “Stel je het grote potentieel eens voor als de GCC en Iran samenkomen, ook economisch.”