Politiek Buitenland

Singapore en Filipijnen feliciteren nieuwe president Taiwan, China woest

16-01-2024 11:17

Lai Ching-te
President van Taiwan Lai Ching-te. An Rong Xu/Bloomberg.

(Philip J. Heijmans, Andreo Calonzo, Bloomberg, 16 januari 2024) – Peking heeft Singapore herinnerd aan zijn ‘één-China’-standpunt over Taiwan en de gezant van de Filipijnen ontboden nadat de twee Zuidoost-Aziatische naties de nieuwe president Lai Ching-te hadden gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning.

China “deed onmiddellijk plechtige demarches” bij Singapore en dagvaardde dinsdag afzonderlijk de ambassadeur van de Filipijnen, volgens de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Mao Ning. Een demarche is het equivalent van een diplomatieke berisping.

“Singaporese leiders hebben bij verschillende gelegenheden verklaard dat de kwestie Taiwan ‘een diepe rode lijn’ is voor China,” zei Mao maandag. “China waardeert deze verklaring en hoopt dat Singapore zich strikt aan het één-China-principe zal houden en de algemene vriendschappelijke betrekkingen tussen China en Singapore met concrete acties in stand zal houden.”

Eén-China-principe

Het één-China-principe verwijst naar het standpunt van Peking dat er maar één China in de wereld is en dat Taiwan daar een onvervreemdbaar deel van uitmaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Singapore heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar per e-mail.

Het Zuidoost-Aziatische land heeft, net als de meeste buurlanden, geprobeerd een evenwicht te vinden tussen de diepe banden met zowel China als de VS in een groeiende geopolitieke concurrentie tussen de twee.

Het heeft zich ook uitgesproken voor een verdere dialoog in de betrekkingen tussen China en Taiwan, hoewel de Singaporese premier Lee Hsien Loong de kans op een dreigend conflict over Taiwan heeft gebagatelliseerd.

‘Hechte en langdurige vriendschap’

Het Singaporese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in zijn commentaar op zondag van een “hechte en langdurige vriendschap met Taiwan en het Taiwanese volk”, zoals het in het verleden had gedaan, en zei dat het de banden zou blijven koesteren op basis van zijn ‘Eén China’-beleid.

In het weekend verkoos het zelfbesturende eiland een politicus die wordt gezien als bevriend met de VS en die door China wordt gezien als een “aanstichter van oorlog”.

China zei dat de gelukwensen van de Filipijnse leider Ferdinand Marcos Jr. aan de “gekozen president Lai” op sociale media “een ernstige schending van het Eén-China-beginsel” zijn.

“China betreurt dit ten zeerste en is hier fel op tegen en heeft onmiddellijk sterke protesten ingediend”, zei Mao dinsdag tijdens een reguliere persbriefing. “We willen de Filipijnen vertellen dat ze niet met vuur moeten spelen in de kwestie Taiwan.”

Filipijnse arbeiders

Woordvoerster Teresita Daza van Buitenlandse Zaken legde eerder uit dat het de manier was waarop de Filipijnse leider Taiwan bedankte voor de opvang van duizenden overzeese Filipijnse arbeiders, bekend als OFW’s.

“De Filipijnen en Taiwan delen wederzijdse belangen, waaronder het welzijn van bijna 200.000 OFW’s in Taiwan,” zei Daza.

De spanningen tussen China en de Filipijnen zijn opgelopen in de Zuid-Chinese Zee, waar hun schepen in betwiste wateren met elkaar in botsing kwamen.

Marcos heeft ook de langdurige defensiealliantie van zijn land met de VS versterkt, waardoor het Amerikaanse leger meer toegang krijgt tot Filipijnse faciliteiten, waaronder die in de buurt van Taiwan.