Buitenland

The Lancet: ‘Verbaasd over ondervaccinatie Groot-Britannië’, mogelijk 7000 extra doden

16-01-2024 09:11

Covid-19 vaccin
Shutterstock.

(Ashleigh Furlong, Bloomberg, 16 januari 2024) – Het Verenigd Koninkrijk had in 2022 in een periode van vier maanden meer dan 7000 ziekenhuisopnames en sterfgevallen door Covid-19 kunnen voorkomen als de mensen het aanbevolen aantal vaccins hadden gekregen.

Het eerste Britse onderzoek in zijn soort, maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, ontdekte dat 44% van de bevolking in juni van dat jaar nog niet genoeg beschermende injecties had gekregen. De eerste vaccins werden uitgerold in december 2020.

Het onderzoek komt op het moment dat de Britse Health Security Agency risicogroepen aanspoort om zich te laten vaccineren tegen Covid en seizoensgriep. Het aantal gevallen van beide neemt toe, bijna vier jaar nadat de pandemie voor het eerst werd uitgeroepen.

Boostervaccin

Terwijl de opname van het Covid-19 vaccin hoog was toen de injecties voor het eerst werden uitgerold, is de vraag afgenomen. Het nieuwe onderzoek geeft aan dat het geven van een boostervaccin aan mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte nog steeds duizenden sterfgevallen en ziekenhuisopnames kan voorkomen.

Tijdens het onderzoek hielden de onderzoekers de Britse hoofdartsen en wetenschappers op de hoogte, die “behoorlijk verbaasd waren over de mate van ondervaccinatie in het algemeen”. Dit zegt Aziz Sheikh, directeur van het Usher Institute aan de Universiteit van Edinburgh en een van de auteurs van het artikel.

Voor het onderzoek gebruikten wetenschappers voor de eerste keer elektronische gezondheidsgegevens van de gehele bevolking van de vier Britse naties. Men ontdekte dat het niet hebben van het volledige aantal aanbevolen Covid-19-vaccins geassocieerd werd met ernstigere gevolgen, wat werd gedefinieerd als naar het ziekenhuis gaan of sterven.

Mensen met een grotere achterstand, mensen met een niet-blanke etniciteit en mannen hadden een grotere kans om ondergevaccineerd te zijn, een bevinding die aansluit bij eerder onderzoek dat aangeeft dat sociale ongelijkheid en etniciteit een rol spelen bij de vaccinatiegraad.

Tegenscenario

De wetenschappers keken naar een tegenscenario waarin iedereen in het Verenigd Koninkrijk tegen juni 2022 volledig was gevaccineerd. Er zouden 7180 minder ernstige Covid-uitkomsten zijn geweest over de periode van vier maanden van juni tot eind september 2022, ontdekten ze, ondanks het feit dat het zomer is, een tijd waarin ziekenhuisopnames doorgaans lager zijn.

“Tussen 15% en 20% van de ziekenhuisopnames of sterfgevallen die toch plaatsvonden, hadden voorkomen kunnen worden,” zei Angela Wood, associate director van het BHF Data Science Center bij Health Data Research UK.

Nieuwe pandemie

Het onderzoek kan helpen om te bepalen “op welke groepen we ons in de toekomst specifiek moeten richten om de opname van vaccins tegen Covid en andere infecties te maximaliseren,” zei Andrew Freedman.

Freedman is consultant op het gebied van infectieziekten en klinische proeven met vaccins aan de Cardiff University School of Medicine, in een reactie aan het Science Media Centre. “Dit zal vooral cruciaal zijn in het geval van een nieuwe pandemie.” Freedman was niet betrokken bij het onderzoek.