Buitenland

Admiraal Rob Bauer: ‘We hebben oorlogsvoerings-transformatie van NAVO nodig’

17-01-2024 19:41

NAVO
Shutterstock.

Lorne Cook, Brussel, AP, 17 januari 2024 – Oekraïne is bijna twee jaar na de oorlog met Rusland verwikkeld in een existentiële overlevingsstrijd. De westerse legers en politieke leiders moeten de manier waarop ze het land helpen om de binnenvallende troepen af te weren drastisch veranderen. Dit zei een topmilitair van de NAVO woensdag.

De voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, admiraal Rob Bauer, zei ook dat achter de beweegreden van president Vladimir Poetin voor de oorlog een angst voor democratie schuilgaat. in een jaar dat gekenmerkt wordt door verkiezingen over de hele wereld.

Verwacht wordt dat de NAVO-topofficieren tijdens twee dagen durende besprekingen in Brussel de plannen zullen uitwerken voor wat later dit jaar de grootste militaire oefeningen in Europa zullen worden sinds de Koude Oorlog. De oorlogsspelen zijn bedoeld als een nieuw machtsvertoon van de NAVO en haar belofte om alle geallieerde naties te verdedigen tegen aanvallen.

Oorlogsvoeringstransformatie

De oorlog zit in het slop zit en de financiering door de VS en de Europese Unie voor de door conflicten geteisterde Oekraïense economie wordt opgehouden door politiek gekibbel. Bauer riep daarom op tot een “maatschappijbrede aanpak” van de uitdaging die verder gaat dan militaire planning.

“Publieke en private actoren moeten hun manier van denken veranderen van een tijdperk waarin alles planbaar, voorspelbaar, controleerbaar en gericht op efficiëntie was, naar een tijdperk waarin alles op elk moment kan gebeuren. Een tijdperk waarin we het onverwachte moeten verwachten,” zei hij bij de opening van de bijeenkomst.”

“Om volledig effectief te zijn, ook in de toekomst, hebben we een oorlogsvoeringstransformatie van de NAVO nodig,” voegde Bauer eraan toe.

Steadfast Defender

Op maandag kondigde de Britse minister van Defensie Grant Shapps aan dat zijn regering 20.000 troepen zou sturen om deel te nemen aan de militaire NAVO-oefeningen – bekend als Steadfast Defender – waarvan velen van februari tot juni in Oost-Europa worden ingezet.

Het Verenigd Koninkrijk zal ook geavanceerde gevechtsvliegtuigen en bewakingsvliegtuigen sturen, plus oorlogsschepen en onderzeeërs.

Nu de munitievoorraden slinken terwijl de geallieerden militair materieel naar Oekraïne sturen, zei de Noorse regering woensdag dat ze 2 miljard kronen (177 miljoen euro) uittrekt om de productiecapaciteit van de defensie-industrie te verhogen, omdat er “behoefte is aan grote hoeveelheden munitie”.

De Noorse minister van Defensie Bjørn Arild Gram zei dat “het vergroten van de capaciteit in de defensie-industrie belangrijk is, zowel voor Oekraïne, maar ook om onze eigen veiligheid te waarborgen”.

‘Poetin bang voor democratie’

De helft van het geld gaat naar Nammo, een in Noorwegen gevestigde lucht- en ruimtevaart- en defensiegroep die gespecialiseerd is in de productie van munitie, raketmotoren en ruimtetoepassingen, “om de productie van artilleriemunitie te verhogen”, zei premier Jonas Gahr Støre.

In Brussel zei Bauer dat de NAVO Oekraïne op lange termijn zal blijven steunen.

“Vandaag is de 693e dag van wat Rusland dacht dat een driedaagse oorlog zou worden. Oekraïne heeft onze steun voor elke dag die nog komen gaat, want de uitkomst van deze oorlog zal het lot van de wereld bepalen,” zei hij.

“Deze oorlog heeft nooit te maken gehad met een echte bedreiging van de veiligheid van Rusland door Oekraïne of de NAVO,” voegde Bauer eraan toe.

“Deze oorlog gaat over Rusland dat bang is voor iets dat veel krachtiger is dan welk fysiek wapen op aarde dan ook – democratie. Als mensen in Oekraïne democratische rechten kunnen hebben, dan zullen mensen in Rusland daar binnenkort ook naar verlangen.”