Politiek Buitenland

Christine Lagarde: ‘Trump opnieuw president? Ik neem even wat koffie’

17-01-2024 11:51

Christine Lagarde
Christine Lagarde. Chris Ratcliffe/Bloomberg.

(Francine Lacqua, Viktoria Dendrinou, Bloomberg, 17 januari 2024) – Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, heeft het eerste presidentschap van Donald Trump van dichtbij kunnen meemaken toen ze het IMF leidde. Dat is misschien de reden waarom ze zo onverschrokken waarschuwt voor de gevaren van een tweede Trump-termijn.

Toen Francine Lacqua van Bloomberg Television haar in het Bloomberg House in Davos vroeg naar de komende Amerikaanse verkiezingen, maakte Lagarde het publiek aan het lachen door prompt haar kopje op te tillen en te zeggen: “Ja, laat me even koffie drinken.”

Maar daarna legde ze uit hoe lastig het zal zijn voor beleidsmakers als Trump in 2025 weer aan de macht komt, en voegde eraan toe dat het natuurlijk aan het Amerikaanse volk is om te beslissen wie hun land zal leiden.

‘Extreem alert zijn’

“Maar natuurlijk maken we ons er allemaal zorgen over, omdat de Verenigde Staten de grootste economie en het grootste defensieland ter wereld is en een baken van democratie is geweest, met alle positieve en negatieve kanten”, zei ze. “We moeten extreem alert zijn en anticiperen – net zoals we dat doen met inflatie.”

Ze zei dat alle ‘wat als’-scenario’s moeten worden overwogen en dat Europa sterk moet staan en er niet vanuit moet gaan dat het kan vertrouwen op veronderstelde vrienden over de hele wereld, omdat dat kan veranderen.

Opiniepeilingen laten zien dat de verkiezingen in november in de VS uitdraaien op een rematch tussen Trump en president Joe Biden, die hem versloeg in 2020.

Kritiek op Trump

Lagarde, die sinds november 2019 aan het hoofd staat van de ECB, heeft al eerder kritiek geuit op Trump, maar haar laatste opmerkingen zijn de meest uitgesproken in haar huidige rol. Bovendien doen centrale bankiers meestal hun uiterste best om commentaar op de politiek te vermijden.

In 2016, toen ze hoofd van het IMF was en Trump presidentskandidaat, benadrukte ze de economische risico’s van tarieven, één van zijn belangrijkste beleidsmaatregelen.

Drie jaar later, voordat ze Washington verliet voor Frankfurt, nam ze hem nog een keer op de korrel. Toen door te zeggen dat zijn handelsoorlog met China de wereldwijde economische groei een flinke deuk had toegebracht.