Buitenland

Met recente raketaanval bewijst Iran dat het Tel Aviv kan raken

17-01-2024 16:27

Iran missiles
Saeediex/Shutterstock.

(Bloomberg, 17 januari 2024) – Een reeks Iraanse grensoverschrijdende raketaanvallen toonde voor het eerst een nieuw onderdeel van het langeafstandsarsenaal van de Islamitische Republiek met een wapen dat Israël mogelijk rechtstreeks kan raken.

De Islamitische Revolutionaire Garde lanceerde de precisiegeleide Khaibar-Shekan, of Khaibar-Breaker, ballistische raket deze week in een aanval over 1300 kilometer op ISIS in Syrië vanuit het zuidwesten van Iran, meldde het Tasnim nieuwsagentschap. Dat zou het de verste aanval in de geschiedenis van de IRGC maken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De afstand is bijna identiek aan wat nodig zou zijn om Tel Aviv te raken, en Iran heeft zijn ontwikkeling van de raket eerder gekoppeld aan een langdurige vijandschap met Israël. Iran heeft Israël over het algemeen bestookt via proxy-groepen, zoals Hamas, in plaats van een directe aanval uit te voeren.

1450 kilometer bereik

Teheran beweert dat Khaibar-Shekan een maximaal bereik heeft van 1450 kilometer en dat het de Israëlische raketafweer kan ontwijken. De naam lijkt te verwijzen naar een nederzetting in het huidige Saoedi-Arabië waar de moslimprofeet Mohammed in een veldslag in de zevende eeuw vocht tegen Joden.

Het is waarschijnlijk de meest geavanceerde raket die ze hebben met het bereik om Israël te treffen,” zei Fabian Hinz, een onderzoeker aan de denktank International Institute for Strategic Studies.

“Maar als je het tegen Israël wilt gebruiken, moet je natuurlijk altijd rekening houden met het feit dat je te maken hebt met de beste raketafweersystemen ter wereld,” zei hij.

Iron Dome

Een succesvolle aanval zou afhangen van het vermogen van Iran om de Iron Dome-verdediging te overweldigen, zoals Hamas probeerde te doen in de terreuraanval op Israël van 7 oktober. Dat zou weer afhangen van hoeveel langeafstandsraketten Iran in zijn arsenaal heeft.

De VS schat dat Teheran meer dan 3000 ballistische raketten van verschillende types en bereiken heeft, waaronder “enkele” die de Joodse staat zouden kunnen bereiken.

Nog een risico voor de regionale stabiliteit is dat Iran de raket lijkt te hebben geleverd aan zijn bondgenoten in Jemen, de Houthi’s, voegde Hinz eraan toe. Deze terreurgroep heeft de handel in de Rode Zee verstoord met aanvallen op commerciële schepen die volgens hen bedoeld zijn om Israël onder druk te zetten zodat het de oorlog met Hamas beëindigt.

Raketten op Pakistan

Dezelfde raket werd deze week ook gebruikt bij de gelijktijdige aanval van Iran op een vermeend Israëlisch “spionagehoofdkwartier” in Noord-Irak, naast Fateh-313– en Fateh-110-modellen met een korter bereik, meldde het door de staat gerunde Nour News.

Iran bestookte dinsdag ook oostelijk buurland Pakistan met raketten, hoewel het niet duidelijk is welke munitie werd gebruikt. In dat incident richtte Teheran zich op een separatistische militante groep.

De IRGC had een kortere afstandsmunitie kunnen gebruiken bij de aanval op Syrië, zei Hinz. Door dit niet te doen, was het ofwel zijn nieuwste technologie aan het uittesten of “het was expliciet gekozen om een boodschap te sturen naar Israël,” zei hij.