Politiek Buitenland

Saoedi-Arabië ‘ongelooflijk bezorgd’ over ‘regionale veiligheid’

17-01-2024 12:08

Faisal Bin Farhan
Saoedische prins Faisal Bin Farhan. Bloomberg.

(Paul Wallace, Bloomberg, 17 januari 2024) – Saoedi-Arabië zei dat het “ongelooflijk bezorgd” is over de veiligheid in het Midden-Oosten nu de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas zich over de regio verspreiden.

Minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal Bin Farhan herhaalde dat er een staakt-het-vuren moet komen in Gaza om te helpen een oplossing te vinden voor het centrale conflict. En ook dat internationale machten diplomatie moeten gebruiken om een einde te maken aan de aanvallen van de Houthi’s op de scheepvaart in de Rode Zee.

“We zijn ongelooflijk bezorgd over de regionale veiligheid”, zei hij tijdens een panel op het WEF  in Davos. “De vrijheid van scheepvaart in de Rode Zee heeft gevolgen voor ons allemaal. Wij denken dat de prioriteit moet liggen bij deëscalatie. Deëscalatie in de Rode Zee en in de hele regio. Een deel daarvan is ervoor zorgen dat we alle belanghebbenden erbij betrekken.”

Vredesakkoord met Houthi’s

Afgelopen weekend, nadat de Houthi’s herhaalde waarschuwingen om hun aanvallen te stoppen hadden genegeerd, lanceerden de VS en het VK raketten op doelen in Jemen die door de groep worden gebruikt.

De Houthi’s reageerden door te zeggen dat ze hun agressie zouden opvoeren totdat Israël zich uit Gaza zou terugtrekken. Op woensdag raakten ze een Griekse bulkcarrier in hun tweede aanval in 24 uur tijd.

Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, grenst aan Jemen en probeert al meer dan een jaar een vredesakkoord te sluiten met de Houthi’s om een einde te maken aan een langdurige burgeroorlog.

De Saoedi’s hebben hun eigen schepen niet als doelwit gezien, maar regeringen en rederijen mijden de Rode Zee in toenemende mate, waardoor ze vrezen voor een verdere stijging van de wereldwijde vrachtkosten.

Israël formeel erkennen

Prins Faisal zei dat het koninkrijk bereid is om Israël formeel te erkennen ondanks de oorlog tegen Hamas, maar alleen als het stappen zet in de richting van een tweestatenoplossing met de Palestijnen.

“Vrede en veiligheid voor Israël is nauw verbonden met vrede en veiligheid voor de Palestijnen,” zei hij. “We zijn het erover eens dat vrede in de regio ook vrede met Israël inhoudt. Maar dat kan alleen via een Palestijnse staat.”

Staakt het vuren

Een staakt-het-vuren in Gaza is volgens hem des te noodzakelijker omdat Israël na meer dan 100 dagen vechten zijn doelen niet bereikt. Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat het conflict moet doorgaan totdat Hamas, dat door de VS en anderen als terroristische organisatie is aangemerkt, is vernietigd.

“Eerlijk gezegd zien we geen enkel teken dat een strategisch doel van Israël dichterbij komt,” zei de Saoedische minister. “Er moet onmiddellijk een staakt-het-vuren komen. Doorgaan zoals we nu doen – doorgaan met het zien van het lijden dat in Gaza gebeurt – zal waarschijnlijk leiden tot voortdurende cycli van escalatie.”