Politiek Buitenland

VS geeft Houthi’s weer terroristenstatus

17-01-2024 16:55

Houthi
Houthi's houden hun wapens vast terwijl ze slogans scanderen tijdens een demonstratie ter gelegenheid van Al-Quds (Jeruzalem) dag in Sanaa, Jemen, vrijdag 1 juli 2016. (AP Foto/Hani Mohammed)

Iain Marlow, Bloomberg, 17 januari 2024 – De regering Biden zal de terreurgroepering Houthi weer op de lijst van mondiale terroristen plaatsen, aldus functionarissen. De VS willen zo voorkomen dat deze groepering aanvallen op de Rode Zee kan financieren die het handelsverkeer in een vitale handelsroute hebben ontwricht.

De beslissing om de Houthi’s te classificeren als een Specially Designated Global Terrorist Organization maakt deels een stap ongedaan die president Joe Biden aan het begin van zijn regering nam. Toen werden meerdere terreurclassificaties ingetrokken omdat de VS de humanitaire crisis in Jemen na jaren van burgeroorlog probeerde te verlichten.

Status intrekken

Maar de VS zijn nu verwikkeld in een strijd met de Houthi’s nadat de door Iran gesteunde groep begon met een reeks aanvallen op commerciële schepen die door de Rode Zee voeren. De VS hebben gereageerd met een reeks luchtaanvallen om de Houthi’s ervan te weerhouden verdere aanvallen uit te voeren en om hun mogelijkheden om schepen aan te vallen te beperken.

De regering zou de status kunnen intrekken als de groep zijn aanvallen staakt, aldus een hoge regeringsfunctionaris die verslaggevers informeerde over de aanstaande aanwijzing.

De status wordt over 30 dagen van kracht, zeiden de functionarissen, zodat de VS de sancties zo kunnen opstellen dat gewone Jemenieten er niet de dupe van worden.

Buitenlandse terroristische organisatie

De stap van woensdag houdt niet in dat de Houthi’s weer op een aparte lijst van buitenlandse terroristische organisaties worden gezet. Volgens de functionaris zou dat veel bredere humanitaire gevolgen hebben, zelfs als het de financiën van de groep verder zou beperken.

In de nadagen van zijn regering had voormalig president Donald Trump de Houthi’s bestempeld als een speciaal aangewezen terroristische organisatie en een buitenlandse terroristische organisatie.

Biden had dat in een van de eerste handelingen van zijn presidentschap ongedaan gemaakt omdat de Verenigde Naties en anderen zich zorgen maakten dat de aanwijzing humanitaire hulp zou kunnen belemmeren.

Confrontatie met Amerikanen verwelkomen

De Houthi’s hebben gezegd dat ze het gemunt hebben op schepen ‘die banden hebben met Israël’ als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

Analisten hebben gesuggereerd dat de Houthi’s een confrontatie met Amerikaanse troepen verwelkomen, omdat het hun aanzien onder terreurgroeperingen in de regio zou verhogen.