Buitenland

Aanzienlijke escalatie in spanningen tussen Pakistan en Iran na luchtaanvallen

18-01-2024 15:35

Iran
Mohasseyn/Shutterstock.

Riazat Butt, Islamabad, AP, 18 januari 2024 – De luchtaanvallen van deze week tussen Iran en Pakistan, waarbij ten minste 11 mensen om het leven kwamen, markeren een aanzienlijke escalatie in de beladen betrekkingen tussen de buurlanden.

Langlopende opstanden aan weerszijden van de grens hebben beide landen gefrustreerd, en de schijnbare doelen van de aanvallen waren opstandige groepen die een onafhankelijk Baluchistan als doel hebben voor etnische Baluch-gebieden in Iran, Pakistan en Afghanistan.

De vraag is waarom Iran en Pakistan ervoor zouden kiezen om opstandelingen op elkaars grondgebied aan te vallen in plaats van op hun eigen grondgebied, gezien het risico van een grotere oorlog.

Achtergrond

Iran en Pakistan delen een 900 kilometer lange, grotendeels wetteloze grens waar smokkelaars en terroristen vrij rondlopen. Beide landen hebben elkaar ervan verdacht sommige groepen die aan de andere kant van de grens opereren te steunen of zich in ieder geval coulant op te stellen.

Jaish al-Adl, de soennitische afscheidingsbeweging die Iran dinsdag aanviel, opereert vermoedelijk vanuit Pakistan en voert aanvallen uit op Iraanse veiligheidstroepen. Het Baluch Bevrijdingsleger, dat in 2000 werd opgericht en aanslagen heeft gepleegd op Pakistaanse veiligheidstroepen en Chinese infrastructuurprojecten, houdt zich vermoedelijk schuil in Iran.

Pakistan zei dat de aanvallen in Iran op donderdag gericht waren op schuilplaatsen van het Baluchistan Bevrijdingsleger en het Baluchistan Bevrijdingsfront. Het land wilde Iran en andere buurlanden ook de boodschap sturen dat het kan terugvechten als het wordt geprovoceerd.

De laatste keer dat Pakistan wraak nam op een buurland was in 2019, toen het twee Indiase gevechtsvliegtuigen neerhaalde en een piloot gevangen nam in de betwiste regio Kasjmir. Het volgde op een Indiase aanval binnen Pakistan tegen wat New Delhi een terroristisch trainingskamp noemde.

Toenemende druk

Iran en Pakistan hebben al lang een onstabiele relatie, maar deze aanvallen zijn waarschijnlijk ingegeven door interne dynamiek.

Teheran staat onder toenemende druk om actie te ondernemen na een dodelijke aanval eerder deze maand van de Islamitische Staat, de oorlog van Israël tegen de Iraanse bondgenoot Hamas en de bredere onrust tegen de theocratie. De Pakistaanse aanval van donderdag diende volgens analisten ook een binnenlands doel.

“De regering en het leger staan (sinds dinsdag) onder enorme druk”, zegt Abdullah Khan van de denktank Pakistan Institute for Conflict and Security Studies in Islamabad. “De publieke perceptie van een sterk leger is niet meer zoals vroeger, dus moest het reageren.”

Escalatierisico

Het Iraanse leger begon donderdag aan een geplande jaarlijkse luchtverdedigingsoefening die zich uitstrekt van de haven van Chabahar bij Pakistan in het oosten, helemaal door het land naar de grens met Irak in het westen. Tijdens de oefening wordt er live geschoten met vliegtuigen, drones en luchtverdedigingssystemen.

Nieuwe aanvallen door Iran en Pakistan kunnen niet worden uitgesloten, hoewel de aanvallen van deze week vragen oproepen over de paraatheid van hun eigen legers, met name hun radar- en luchtverdedigingssystemen.

Voor Pakistan zijn dergelijke systemen cruciaal gezien de voortdurende spanningen met zijn nucleair bewapende rivaal India. De Pakistaanse apparatuur wordt al lang langs die grens ingezet, in plaats van langs de grens met Iran. Los daarvan vertrouwt Iran op radar- en luchtverdedigingssystemen in het geval van mogelijke aanvallen door zijn grootste vijand, de Verenigde Staten.

Wat de luchtaanvallen betekenen

Het lanceren van deze aanvallen stelt Teheran in staat om aan te kunnen geven dat het direct militaire actie onderneemt, zonder daarvoor een bredere confrontatie met Israël of de VS te moeten riskeren. Vooral omdat de spanningen over het snel vorderende nucleaire programma van Iran hoog blijven.

De luchtaanvallen kunnen echter een averechts effect hebben op Pakistan omdat het Baluch Bevrijdingsleger heeft gezegd dat het de moorden zal wreken en oorlog zal voeren tegen de staat.