Politiek Buitenland

EU-parlement wil fondsen aan Hongarije onthouden tot Orbán aan voorwaarden voldoet

18-01-2024 14:05

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

Zoltan Simon, Bloomberg, 18 januari 2024 – Het Europees Parlement heeft opgeroepen om verdere middelen van de Europese Unie aan Hongarije te onthouden totdat de regering van premier Viktor Orban voldoet aan alle criteria om de uitholling van de rechtsstaat te keren.

De forint daalde ten opzichte van de euro.

Niet-bindende resolutie

Het Europees Parlement stemde donderdag met 345 tegen 104 voor een resolutie die ook opdracht geeft tot een juridische herziening van het besluit van de Europese Commissie van vorige maand om 10,2 miljard euro aan Hongarije vrij te geven. Dat was ongeveer een derde van de middelen die een jaar eerder werden geblokkeerd wegens democratische ontsporing en fraude onder Orbans bewind.

Hoewel de resolutie niet bindend is, verhoogt ze de druk op de Europese Commissie en de EU-lidstaten om harder op te treden tegen het vrijgeven van nog meer fondsen aan Hongarije in de aanloop naar de EU-verkiezingen in juni.

LGBTQ- en asielrechten

In een toespraak tot EU-wetgevers op woensdag zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de 20 miljard euro die nog steeds bevroren is “geblokkeerd zal blijven totdat Hongarije aan alle noodzakelijke voorwaarden voldoet”, waaronder die met betrekking tot LGBTQ- en asielrechten.

De forint daalde nadat de resolutie was aangenomen. De munt daalde met maar liefst 0,5% ten opzichte van de euro en bereikte het zwakste niveau in meer dan twee weken.

Hongarije zal niet ingaan op eisen om controversiële wetten aan te passen die volgens het blok de rechten van asielzoekers beknotten en LGBTQ-inhoud beperken, vertelde minister Gergely Gulyas donderdag aan verslaggevers. De wetten zijn “rode lijnen” voor de regering, zei hij. Toch zei Gulyas dat hij “optimistisch” is dat Hongarije uiteindelijk in staat zal zijn om de rest van de geblokkeerde fondsen aan te spreken.

Superstappen

De EU heeft 27 zogenaamde superstappen uitgezet om Orban te dwingen een aantal democratische regels opnieuw op te stellen. Dit nadat jarenlang aandringen, juridisch getouwtrek en de dreiging van het opschorten van de Hongaarse stem in het blok hem niet in het gareel hadden gekregen.

Maar er zijn weinig tekenen dat de druk invloed heeft op Orban, die sinds de Covid pandemie per decreet regeert en de begroting uit de markt heeft kunnen financieren.

De regering is vorig jaar begonnen met de handhaving van een wet die voorschrijft dat boeken met LGBTQ-inhoud in winkels in Hongarije in plastic moeten worden verpakt, onder dreiging van boetes.

Corruptie

Een nieuw staatsagentschap dat de buitenlandse invloed in Hongarije moet terugdringen, begint volgende maand met zijn werk. Volgens Transparency International is Hongarije het meest corrupte land in de EU-27.

De EU gaf in december een derde van de geblokkeerde Hongaarse middelen vrij nadat Orbans regering had voldaan aan de eisen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te versterken.