Klimaat

EU streeft naar 90% reductie broeikasgassen in 2040

18-01-2024 13:57

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

Ewa Krukowska, Bloomberg, 18 januari 2024 – De Europese Commissie is van plan om een nettoreductie van broeikasgassen van 90% tegen 2040 te ondersteunen. Deze doelstelling wordt gesteund door klimaatwetenschappers en bekritiseerd door de industrie in het licht van hoge energieprijzen en groeiende internationale rivaliteit in schone technologieën.

De Europese Commissie is van plan om het doel te steunen in overeenstemming met het advies van haar adviesraad voor klimaatwetenschappen dat dit de beste manier is om het overkoepelende doel van de Green Deal te bereiken. De vervuiling moet tegen het midden van de eeuw tot nul zijn gereduceerd.

De geplande doelstelling voor het 27 landen tellende blok, dat wettelijk verplicht is om broeikasgassen dit decennium met 55% te verminderen, zal alle hoeken van de economie beïnvloeden. Het zou ook aanzienlijke politieke risico’s met zich meebrengen door een groenere levensstijl van consumenten en meer beperkingen voor bedrijven en de landbouw te vereisen.

CO2-verwijdering

Een belangrijk nieuw onderdeel van de 2040-doelstelling zal CO2-verwijdering zijn, inclusief technologieën zoals directe opvang in de lucht of koolstofvastlegging door boeren en bosbouwers. De EU heeft aangegeven dat dit onderdeel ongeveer 10% van de doelstelling kan uitmaken en moet nog beslissen hoe groot het aandeel van de verwijdering volgens de blauwdruk zal zijn.

Europa wil een wereldleider zijn in de groene verschuiving, een doelstelling die steeds uitdagender wordt na het baanbrekende klimaatpakket van de Amerikaanse president Joe Biden en de concurrentie van China op het gebied van koolstofarme technologieën en kritieke materialen. Het blok worstelt nog steeds met de gevolgen van een energiecrisis die is veroorzaakt door een onderbreking in de levering van aardgas uit Rusland na de oorlog in Oekraïne.

Hoewel de stroomprijzen in Duitsland, de grootste economie in de regio, minder hoog zijn dan in 2022, zijn ze nog steeds meer dan twee keer zo hoog als voor de oorlog.

De geanalyseerde opties waren een verlaging van 80%, een verlaging van 85-90% en een verlaging van 90-95%, zeiden de mensen, die niet wilden worden geïdentificeerd omdat de blauwdruk nog niet is aangenomen.

Klimaatneutraliteit in 2050

De EU gaf eerder vorig jaar in openbare raadplegingen aan dat een emissiereductie van 75% tot 80% het gemiddelde traject zou volgen tussen 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. Een vermindering van de vervuiling met meer dan 90% zou een “zeer hoge ambitie” betekenen, dicht bij het bereiken van klimaatneutraliteit in 2040. Volgens de eigen beoordeling van de commissie blijven de huidige maatregelen van de lidstaten achter bij de 2030-doelstellingen van de groep.

De 2040-routekaart, die vier maanden voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni wordt gepresenteerd, zal een langdurig proces in gang zetten om de 2040-doelstelling aan te nemen. Een wetsvoorstel waarin het exacte doel wordt vastgesteld en stappen worden beschreven om het te bereiken, zal pas worden ingediend wanneer een nieuwe commissie aantreedt na de verkiezingen.

Voordat het doel een wet wordt, moet het worden goedgekeurd door het parlement en de 27 nationale regeringen, waarbij beide het recht hebben om amendementen voor te stellen.