Buitenland

‘Franse defensie-industrie rechtstreeks verbonden met Oekraïense leger’

18-01-2024 13:43

Storm Shadow cruise missile
Storm Shadow-kruisraket. CC-foto: Rept0n1x/wikimedia.

(Parijs, AP, 18 januari 2024) – Franse fabrikanten hebben de fabricagetijd van sommige wapensystemen die ze aan Oekraïne leveren met de helft of meer verkort. Frankrijk stapt steeds meer af van zijn eerdere beleid om in zijn eigen militaire voorraden te duiken om de oorlogsinspanning tegen de invasie van Rusland te ondersteunen. Dit zei de Franse minister van Defensie in een interview dat donderdag werd gepubliceerd.

“De logica van het afstaan van materiaal uit de legervoorraden raakt op zijn einde”, zei de minister, Sébastien Lecornu, in het interview met Le Parisien. “Vanaf nu is de oplossing om de Franse defensie-industrieën rechtstreeks te verbinden met het Oekraïense leger.”

Caesar 155 mm houwitser

Hij noemde de Caesar zelfrijdende 155 mm houwitser, gemaakt in Frankrijk door Nexter, als een voorbeeld van hoe Franse defensie-aannemers op oorlogspad gaan. De Caesar is een van de vele door het Westen geleverde artilleriesystemen die de Oekraïense kanonbemanningen een voorsprong hebben gegeven, vooral in combinatie met uiterst precieze munitie, op Russische artilleriebatterijen die oudere, door de Sovjet-Unie ontworpen systemen gebruiken.

Nexter deed er vroeger 30 maanden over om één Caesar te maken, maar heeft nu de helft van die tijd nodig, aldus Lecornu. Het doel is om dit jaar 78 Caesars te produceren en Oekraïne is van plan om er zes zelf te betalen, zei hij. Frankrijk zal ook helpen bij de financiering van de leveringen van Caesar’s en hoopt dat andere geldschieters van Oekraïne ook geld zullen verstrekken, voegde hij eraan toe.

De munitieproductie wordt ook opgevoerd. Vanaf het einde van deze maand zal Frankrijk Oekraïne 3000 granaten per maand leveren voor zijn 155 mm kanonnen, tegenover 1000 granaten in april 2023. aldus Lecornu.

Thales heeft nu zes maanden nodig – in plaats van 18 maanden – om een van zijn GM200-radars te leveren die aan Oekraïne zijn geleverd voor zijn luchtverdediging. De productietijd van MBDA voor de Mistral-luchtverdedigingsraket voor de korte afstand is ook aanzienlijk verkort, zei hij.

Storm Shadow-raket

Na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 was Frankrijk een van de landen die snel wapens uit hun eigen wapenarsenaal vrijgaven om de Oekraïense verdediging te helpen versterken.

Naast Caesars heeft Frankrijk lichte tanks, langeafstandskruisraketten, luchtverdedigingssystemen en andere hardware, ondersteuning en militaire training geleverd. Samen is de Franse hulp naar schatting miljarden euro’s (dollars) waard.

Er zijn meer leveringen beloofd. De Franse president Emmanuel Macron kondigde deze week plannen aan om ongeveer 40 extra langeafstands Storm Shadow-raketten en “enkele honderden bommen” te leveren. Hij kondigde ook aan dat hij van plan is om volgende maand opnieuw naar Oekraïne te reizen en zei: “We kunnen Rusland niet laten winnen.”

Uithoudingsvermogen

Frankrijk maakt zich zorgen over het uitputten van hun eigen defensie terwijl Rusland zich steeds meer opmaakt voor een langdurige oorlog. Frankrijk en andere steunverleners van Oekraïne zoeken naar andere manieren om lang aan de defensiebehoeften van Kiev te voldoen.

“In deze fase van de oorlog moeten we onze militaire hulp aan Kiev op peil houden,” zei Lecornu. “Rusland gokt erop dat de tijd aan zijn kant staat.”

Hij zei dat Rusland, Iran en Noord-Korea de moed van Oekraïense partners nauwlettend in de gaten houden.

“Ons vermogen om uithoudingsvermogen en betrouwbaarheid te tonen wordt in de gaten gehouden in Moskou, en Pyongyang of Teheran,” zei hij.