Buitenland

Israel roept wereld op ‘te werken aan bevrijding gijzelaars Hamas’

18-01-2024 14:56

Isaac Herzog
Israelische president Isaac Herzog. Stefan Wermuth/Bloomberg.

Alisa Odenheimer, Bloomberg, 18 januari 2024 – De Israëlische president Isaac Herzog riep de wereld op om “zonder einde te werken” aan de vrijlating van de 136 Israëlische en buitenlandse gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Tijdens zijn toespraak op het WEF in Davos liet Herzog het publiek een foto zien van de jongste gevangene, Kfir Bibas, die donderdag precies een jaar geleden werd geboren. Hij werd door Hamas meegenomen tijdens de terreuraanval op Israël van 7 oktober, samen met zijn ouders en zijn broer, zei de Israëlische president.

“We weten dat ze door een hel gaan en we weten niet waar ze zijn,” zei hij.

Druk voor vrijlating opvoeren

Herzog reisde naar de wereldwijde conferentie samen met familieleden van Israëlische gijzelaars in een poging om de druk voor hun vrijlating op te voeren.

Zijn aanwezigheid daar is een van een reeks evenementen op de top die meer aandacht vragen voor Israëlische en Joodse zorgen. Onder andere een vertoning van een film over wreedheden die Hamas op 7 oktober in Israël heeft begaan en een paneldiscussie met familieleden van gegijzelden en slachtoffers georganiseerd door Palantir Technologies.

Ook een ander panel over antisemitisme met Doug Emhoff, de echtgenoot van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris werd georganiseerd.