Buitenland

Lavrov: ‘Steeds minder remmende factoren in het Westen’

18-01-2024 13:51

Kernexplosie
Shutterstock.

(Bloomberg, 18 januari 2024) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft de VS de les gelezen over hun steun aan Oekraïne en gewaarschuwd voor de risico’s van een confrontatie tussen kernmachten.

“Er wordt al meer en meer gesproken over een directe botsing tussen kernmachten”, zei Lavrov donderdag tegen verslaggevers tijdens zijn jaarlijkse nieuwsconferentie in Moskou. “Er zijn steeds minder remmende factoren in het Westen.”

Hij beschuldigde de VS en zijn Europese bondgenoten van het escaleren van de confrontatie met Moskou over de niet-uitgelokte invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022, die het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte.

“We zien geen reden, niet alleen voor aanvullende gezamenlijke maatregelen op het gebied van wapenbeheersing, maar ook voor een gesprek met de VS over strategische stabiliteit in het algemeen,” zei hij.

Lavrov gaf zijn waarschuwing terwijl hij zich voorbereidt op zijn reis naar New York voor de vergaderingen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties volgende week.

Wapenbeheersing

Rusland heeft herhaaldelijk zijn toevlucht genomen tot nucleair sabelgekletter toen zijn troepen haperden in een invasie die slechts een paar dagen had moeten duren. Dit riep veroordeling op van de VS en de NAVO, maar ook van landen als China en India die een meer neutrale houding ten opzichte van de oorlog hebben ingenomen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei in juni dat de regering Biden graag wil praten over wapenbeheersing met Rusland, maanden nadat president Vladimir Poetin de deelname van zijn land aan het nucleaire verdrag New START had opgeschort.

Het verdrag, dat in 2026 afloopt, was het laatst overgebleven akkoord tussen de twee grootste kernmachten om hun arsenaal aan strategische wapens te beperken.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de terugtrekking van Poetin een “grote fout”, terwijl hij zei dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland van plan was om kernwapens te gebruiken.

‘Demilitariseren’

Lavrov heeft de invasie van Rusland in Oekraïne consequent verdedigd ondanks de wijdverspreide internationale veroordeling, zelfs toen hij herhaaldelijk ontkende dat Moskou van plan was om aan te vallen in de weken voordat de oorlog begon.

Oekraïne en zijn bondgenoten zeggen dat de oorlog onmiddellijk zou eindigen als de Russische troepen zich zouden terugtrekken uit bezet gebied. Poetin zegt dat Rusland de oorlog zal voortzetten om Oekraïne te “demilitariseren” en te voorkomen dat het land toetreedt tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Lavrov, die door de VS en andere landen van de Groep van Zeven en de Europese Unie is gesanctioneerd, heeft geprobeerd om de pogingen om Rusland diplomatiek te isoleren vanwege de oorlog af te zwakken. Dit door de betrekkingen met landen in het zuiden van de wereld en met India en China te stimuleren.

De 73-jarige diplomaat is sinds 2004 de minister van Buitenlandse Zaken van Poetin. Hij is de langstzittende minister van Buitenlandse Zaken van het Kremlin sinds Andrei Gromyko de Sovjet-Unie vertegenwoordigde gedurende meer dan 28 jaar van de Koude Oorlog tot 1985.