Politiek Buitenland

Premier Quebec: ‘Asielcrisis is ondraaglijk, Quebec nadert breekpunt’

18-01-2024 17:04

Quebec
Grandes Piles, Quebec. Shutterstock.

Mathieu Dion, Bloomberg, 18 januari 2024 – Quebec nadert het breekpunt met de asielzoekers die in de Franstalige provincie aankomen, zegt premier Francois Legault in een brief aan premier Justin Trudeau.

“De situatie is ondraaglijk geworden”, schrijft Legault in het Frans en vraagt Trudeau om de vluchtelingenstroom te stoppen door het visumbeleid aan te scherpen.

Quebec, de op één na grootste provincie van Canada, heeft per hoofd van de bevolking drie keer meer asielzoekers opgenomen dan andere provincies in het land, met 60.000 mensen die via Quebec kwamen in de eerste elf maanden van 2023, legde hij uit.

Huisvestingscrisis

Legault zei dat de situatie de sociale diensten onder grote druk zet en dat hulporganisaties niet langer aan de vraag kunnen voldoen. De kwestie verergert ook de huisvestingscrisis en het gebrek aan ruimte op scholen.

“Het versoepelen van het visumbeleid brengt het risico met zich mee dat er mazen in de wet worden gecreëerd die door criminele groepen worden gebruikt. En het brengt ernstige veiligheidsrisico’s met zich mee voor Quebec en Canada,” zei Legault in de brief die woensdag werd verstuurd.

De provincie wil 470 miljoen Canadese dollar (348 miljoen dollar) compensatie voor kosten in verband met asielzoekers in 2021 en 2022, en meer voor 2023 en daarna.

Roxham Road

Afgelopen maart kwamen Trudeau en de Amerikaanse president Joe Biden overeen om een einde te maken aan een pact dat mensen toestond om Canada binnen te komen via onregelmatige toegangspunten en asiel aan te vragen.

Een afgelegen zandpad dat bekend staat als Roxham Road, aan de grens met New York ongeveer 40 mijl ten zuiden van Montreal, was het middelpunt geworden voor veel migranten die de traditionele grenscontroleposten mijden.

Legault erkende in de brief dat de sluiting van deze onbewaakte landdoorgang “het mogelijk heeft gemaakt om de constante stroom asielzoekers tijdelijk af te remmen”. Maar hij stelde dat het aantal aankomsten op de luchthavens van Montreal en Toronto is toegenomen.

Bijna 130.000 asielzoekers werden verwerkt van januari tot november 2023, voornamelijk in Quebec en Ontario, volgens de Canadese overheid. Dat is een stijging ten opzichte van 92.000 in 2022 en 64.000 in 2019, vóór de pandemie. De meeste claims voor vermeende vervolging werden vorig jaar ingediend door mensen uit landen in Amerika, zoals Mexico en Haïti, maar ook uit India, Turkije en Iran.

Federale impactheffing

Quebec vroeg in de brief ook dat de Canadese regering migranten per bus naar andere provincies zou overbrengen, zoals het deed tijdens het dieptepunt van de Roxham Road-crisis. “Dit is een dringende zaak van het grootste belang,” zei Legault.

De regering van Trudeau reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Zijn regering staat ook onder druk van de burgemeester van Toronto, Olivia Chow, die dreigt een “federale impactheffing” toe te voegen aan haar recente verhoging van 10,5% van de onroerendgoedbelasting. Tenzij Ottawa 250 miljoen dollar overmaakt om het groeiende aantal vluchtelingen in de stad te huisvesten. De heffing zou de verhoging van de onroerendgoedbelasting op een historische 16,5% brengen.