Buitenland

VAE dringen aan op staakt-het-vuren in Gaza, ‘kunnen niet nog 100 dagen wachten’

20-01-2024 13:35

IDF
Bloomberg.

Henry Meyer, Bloomberg, 20 januari 2024 – De Verenigde Arabische Emiraten hebben er bij de VS op aangedrongen om een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israëls oorlog in Gaza te steunen. Ze waarschuwden dat het risico van een regionale oorlog met de dag groter wordt naarmate het 3 maanden durende conflict voortwoedt.

“We hebben nu een humanitair staakt-het-vuren nodig, we kunnen niet nog eens 100 dagen wachten,” zei de ambassadeur van de VAE bij de Verenigde Naties, Lana Nusseibeh, in een online interview vanuit New York.

“De risico’s zijn groot, de oorlog in Gaza is duidelijk een open wond en destabiliseert de regio,” zei ze. Ze voegde er aan toe dat de VS een cruciale rol zouden kunnen spelen in het verminderen van de spanningen.

Dagelijkse schermutselingen Hezbollah

De regering van president Joe Biden heeft afgezien van het eisen van een stopzetting van de Israëlische militaire campagne. En heeft ook een veto uitgesproken over een vredesvoorstel van de Verenigde Naties dat in december door de Verenigde Arabische Emiraten was ingediend.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn er bijna dagelijks schermutselingen geweest aan de grens van Israël met Libanon tussen Israëlische troepen en Hezbollah, de door Iran gesteunde sjiitische terreurgroep.

Iran

Iran lanceerde maandag raketaanvallen op een vermeende Israëlische spionagebasis in Noord-Irak. Ondertussen verstoren de door Iran bewapende Houthi-terroristen in Jemen de wereldhandel door vrachtschepen aan te vallen die goederen vervoeren over de Rode Zee. Aanvallen van aan Iran gelinkte groepen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië nemen ook toe.

“Als het doel niet is om extremisme en terrorisme in onze regio te laten toenemen, dan zou dit beschreven kunnen worden als de casestudy voor hoe het niet moet,” zei Nusseibeh.