Buitenland

Noord-Korea bevestigt verdere samenwerking met Rusland

21-01-2024 10:34

noord korea
Kim Jong Un woont een vergadering bij van de Centrale Militaire Commissie van de regerende Arbeiderspartij in haar hoofdkwartier in Pyongyang, Noord-Korea, maandag 10 april 2023. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Seoel, Kim Tong-Hyung, AP, 21 januati 2024 – Noord-Korea zei zondag dat het heeft ingestemd met verdere strategische en tactische samenwerking met Rusland om een “nieuwe multipolaire internationale orde” te vestigen. Dit terwijl de twee landen werken aan een verenigd front tegenover hun afzonderlijke, oplopende spanningen met de Verenigde Staten.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui’s had vorige week ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov in Moskou. Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Poetin ook zijn bereidheid om Pyongyang te bezoeken bevestigde en zei dat dit op een “vroege datum” zou kunnen gebeuren.

Nucleaire impasse

Noord-Korea heeft zijn banden met Rusland actief aangehaald, met als hoogtepunt het bezoek van leider Kim Jong Un aan Rusland in september voor een topontmoeting met Poetin. Kim probeert uit zijn diplomatieke isolement te komen en zijn positie te verstevigen nu hij in een steeds diepere nucleaire impasse verwikkeld raakt met Washington, Seoel en Tokio.

In een afzonderlijke verklaring op zondag veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Noorden de VN-Veiligheidsraad voor het bijeenroepen van een spoedvergadering over de laatste ballistische test van het land.

Die test werd door staatsmedia omschreven als een nieuwe vaste brandstofraket voor de middellange afstand met een hypersonische, eventueel nucleaire, warhead. Het ministerie zei dat de test van 14 januari deel uitmaakte van de reguliere activiteiten van het land om zijn defensiecapaciteit te verbeteren en dat het geen bedreiging vormde voor de buurlanden.

‘Stilzwijgen doorbreken’

Zuid-Korea drong er donderdag bij de Veiligheidsraad op aan om “het stilzwijgen te doorbreken” over de escalerende raketproeven en dreigementen van Noord-Korea. Rusland en China, beide permanente leden van de raad, hebben door de VS geleide pogingen geblokkeerd om de sancties tegen Noord-Korea te verhogen naar aanleiding van de recente wapenproeven.

De toenadering tussen Pyongyang en Moskou heeft geleid tot internationale bezorgdheid over vermeende wapensamenwerking, waarbij het Noorden Rusland voorziet van munitie om de gevechten in Oekraïne voort te zetten. Mogelijk in ruil voor broodnodige economische hulp en militaire bijstand om Kims strijdkrachten te helpen verbeteren. Zowel Pyongyang als Rusland hebben beschuldigingen van Washington en Seoel over Noord-Koreaanse wapenleveranties aan Rusland ontkend.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in commentaar, gepubliceerd door staatsmedia:

“Choe en de Russische functionarissen hebben tijdens hun ontmoetingen een sterke wil uitgesproken om de strategische en tactische samenwerking verder te versterken bij het verdedigen van de kernbelangen van de twee landen en het vestigen van een nieuwe multipolaire internationale orde”.

‘Diepe dank’

Rusland sprak zijn “diepe dank” uit aan Noord-Korea voor zijn “volledige steun” in de oorlog tegen Oekraïne, zei het Noord-Koreaanse ministerie. Het zei dat Choe en de Russische functionarissen “ernstige bezorgdheid” uitten over de uitbreiding van de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en hun Aziatische bondgenoten. Volgens hen doen die de spanningen in de regio toenemen en een vormen een bedreiging voor de soevereiniteit en veiligheidsbelangen van Noord-Korea.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn het hoogst sinds jaren, nadat Kim de afgelopen maanden de Russische invasie in Oekraïne heeft gebruikt als afleiding om zijn wapentesten en militaire demonstraties op te voeren.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben hierop gereageerd door hun gezamenlijke militaire oefeningen op te voeren, die Kim afschildert als invasie-oefeningen, en door hun afschrikkingsplannen aan te scherpen die zijn opgebouwd rond nucleair geschikte Amerikaanse middelen.

Onderwaterdrone

In de meest recente aanval zei Noord-Korea vrijdag dat het een test had uitgevoerd met een vermeende nucleaire onderwater-aanvalsdrone. Dit als reactie op een gecombineerde marineoefening van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan vorige week, terwijl het zijn rivalen de schuld bleef geven van de spanningen in de regio.

Het bezoek van Choe aan Moskou kwam op een moment dat Kim binnenlandse politieke gebeurtenissen blijft gebruiken om te dreigen met een nucleair conflict.

Vorige week verklaarde Kim tijdens het parlement in Pyongyang dat Noord-Korea zijn oude doel van vreedzame eenwording met de door oorlog verscheurde rivaal Zuid-Korea opgeeft.

Ook gaf hij opdracht tot het herschrijven van de grondwet van het Noorden om het Zuiden te bestendigen als zijn meest vijandige buitenlandse tegenstander.

Hij beschuldigde Zuid-Korea ervan te handelen als “stromannen van de bovenste plank” van de Amerikanen en herhaalde zijn dreigement dat hij zijn kernwapens zou gebruiken om het Zuiden te vernietigen als het geprovoceerd zou worden.

Analisten zeggen dat Noord-Korea er mogelijk op uit is om de stem van Zuid-Korea in de regionale nucleaire impasse te verkleinen en uiteindelijk een directe relatie met Washington af te dwingen, omdat het land zijn status als kernwapenstaat wil verstevigen.