Politiek Buitenland

EU-buitenlandchef: ‘Israël zaait de haat voor komende generaties’

22-01-2024 10:44

Israël
PAP Photo/Eduardo Munoz Alvarez.

Natalia Drozdiak, Ellen Milligan, Max Ramsay, Bloomberg, 22 januari 2024 – Israël’s aanval op Hamas faalt in het uitroeien van de terrreurgroep, zei de top van het buitenlands beleid van de EU nu premier Benjamin Netanyahu onder toenemende internationale druk komt te staan voor het afwijzen van de Palestijnse heerschappij over Gaza na de oorlog.

In plaats van Hamas te vernietigen, “zaait Israël de haat voor generaties” met zijn vergeldingsaanvallen op de terreurgroep in Gaza voor de aanval van 7 oktober. Dit zei Josep Borrell maandag voorafgaand aan een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. De EU-buitenlandchef drong er bij de partijen op aan om concreter na te denken over een vredesproces met twee staten.

Nu het aantal burgerslachtoffers stijgt en de bezorgdheid over de spiraal van het conflict tussen Israël, Iran en zijn handlangers en de Amerikaanse strijdkrachten toeneemt, komt Israël steeds meer onder druk te staan. Ook van zijn naaste bondgenoten, omdat het na de oorlog tegen Hamas een Palestijnse staat heeft afgewezen.

Behoud veiligheidscontrole

Netanyahu zei vorige week dat Israël zou aandringen op het behouden van de veiligheidscontrole over zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever, die de Palestijnen opeisen als toekomstige staat. Deze opmerkingen leidden tot een berisping van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl de Britse minister van Defensie Grant Shapps zondag tegen de BBC zei dat het “zeer teleurstellend” was.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU lieten zich maandag in de aanloop naar een vergadering in Brussel bij deze woorden aansluiten. De topgezanten van Israël, Saoedi-Arabië, Jordanië en Egypte, maar ook de Palestijnse Autoriteit en de Arabische Liga zullen de hele dag aanwezig zijn.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Xavier Bettel zei dat als de Israëli’s niet denken dat een tweestatenoplossing een antwoord is, “ze erg geïsoleerd zijn”.

“De steun voor Israël dreigt zeer snel te krimpen tot een zeer laag niveau,” zei Bettel, eraan toevoegend dat het in hun belang is om rond de tafel te gaan zitten.

Raamwerk

De afdeling buitenlands beleid van de EU heeft ideeën over een tweestatenoplossing voorgesteld aan de lidstaten van het blok, inclusief hoe landen in de toekomst voorwaarden zouden kunnen opleggen om die oplossing veilig te stellen, aldus een hoge EU-functionaris.

Israël wees een regeling voor naoorlogs Gaza af die was voorgesteld door vijf Arabische landen met steun van de VS. Het raamwerk dat door de Golfstaten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, samen met Israëls buren Egypte en Jordanië, wordt gepromoot, biedt hulp op voorwaarde dat de Israëlische regering naar een Palestijnse staat toewerkt.

Gevraagd naar de afwijzing van een Palestijnse staat door de Israëlische regering, benadrukte Borrell dat de oplossing is goedgekeurd door de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap.

“Dus als ze het er niet mee eens zijn, moeten we dat bespreken,” zei Borrell. “Welke andere oplossingen hebben ze in gedachten? Om alle Palestijnen te laten vertrekken? Om ze te doden?”

Vredesconferentie

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zei dat België van plan was om in de nabije toekomst een vredesconferentie in Brussel te organiseren in de hoop “de politieke dialoog weer op gang te brengen”.

Verschillende ministers van EU-lidstaten riepen opnieuw op tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden.