Portemonnee

Ook voor Britten gaan energiekosten flink dalen

22-01-2024 16:12

Affakkelen
Shutterstock.

Eamon Akil Farhat, Bloomberg, 22 januari 2024 – Britse huishoudens zouden hun energierekeningen tegen de lente met bijna 16% kunnen zien dalen naarmate de prijzen verder dalen ten opzichte van het crisisniveau.

Lees ook: Gasprijzen blijven dalen, torenhoge inflatie lijkt nu echt verleden tijd

Het jaarlijkse prijsplafond van regelgever Ofgem zal in april waarschijnlijk £1620 Britse pond (1893 euro) bedragen, een daling van 308 Britse pond (360 euro) ten opzichte van de rekeningen van januari van ongeveer 1928 Britse pond (2253 euro). Waarbij de prijzen naar verwachting het hele jaar door zullen blijven dalen, volgens schattingen van adviesbureau Cornwall Insight.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De groothandelsprijzen voor energie zijn sinds half november gedaald, wat waarschijnlijk de daling van het prijsplafond heeft veroorzaakt, aldus het adviesbureau in een notitie op maandag.

Geen volledige terugkeer

Het prijsplafond van Ofgem vertegenwoordigt een jaarlijkse rekening voor een gemiddeld huishouden en weerspiegelt de groothandelsprijzen voor elektriciteit en gas.

Het adviesbureau sloot echter een dreigende daling van de prijzen naar het niveau van voor de crisis uit.

“Hoewel recente trends wijzen op een mogelijke stabilisatie, ligt een volledige terugkeer naar de energierekeningen van voor de crisis niet in het verschiet”, aldus Craig Lowrey, principal consultant bij Cornwall Insight.

“Verschuivingen in waar en hoe Europa zijn gas en elektriciteit betrekt, naast aanhoudende marktkriebels over geopolitieke gebeurtenissen, betekenen dat we waarschijnlijk nog een tijdje geconfronteerd zullen worden met kosten die honderden ponden boven de historische gemiddelden liggen.”

50% boven historisch niveau

De prijzen zijn veel lager dan de pieken van afgelopen winter, toen de overheid ingreep om de rekeningen te subsidiëren. Maar ze blijven meer dan 50% boven historisch niveau, waardoor consumenten onder druk blijven staan door de kosten van levensonderhoud omdat de meeste steun van de Britse overheid in 2023 eindigde.

Ofgem meldde in december dat de schuld van klanten tegen de herfst van 2023 was opgelopen tot 2,9 miljard pond.

Los daarvan hebben het conflict in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende verstoringen van de scheepvaart tot nu toe weinig invloed gehad op de markt, voegde Lowrey eraan toe.

“Gezonde energievoorraden en positieve vooruitzichten voor het aanbod houden de groothandelsmarkt stabiel”.