Buitenland

Enorme toename van mazelen in Europa, dankzij vaccinweigeraars

23-01-2024 15:15

Mazelen
Mazelen. Shutterstock.

Ashleigh Furlong, Bloomberg, 23 januari 2024 – Mazelengevallen in Europa stijgen in alarmerend tempo, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag, met een 30-voudige toename in de regio.

Tussen januari en oktober 2023 werden er meer dan 30.000 gevallen van mazelen gemeld in Europa, vergeleken met slechts 941 gevallen in heel 2022. De toename, die gepaard ging met bijna 21.000 ziekenhuisopnames en vijf sterfgevallen, bedreigt de vooruitgang in het uitroeien van de ziekte, aldus het gezondheidsorgaan.

Slechte vaccinatiegraad

De slechte vaccinatiegraad is grotendeels de schuldige, waarbij de pandemie bijdraagt aan gemiste vaccinaties bij kinderen. Tussen 2020 en 2022 zullen meer dan 1,8 miljoen baby’s in Europa hun mazelenprik missen, aldus de WHO.

Landen proberen inhaalcampagnes te implementeren, waarbij het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld een nieuwe inspanning aankondigde om kinderen te laten boeken voor hun gemiste mazelen-, bof- en rodehondvaccinaties.

‘Vaccinatie is de enige becherming’

Het aantal gevallen in Groot-Brittanniƫ is gestegen en het hoofd van het Britse Health Security Agency Jenny Harries waarschuwt dat de uitbraak zich zal verspreiden als er niet snel actie wordt ondernomen.

“Vaccinatie is de enige manier om kinderen te beschermen tegen deze potentieel gevaarlijke ziekte”, aldus Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa.