Klimaat

Vraag windenergiesector EU overstijgt capaciteit toeleveringsketen

23-01-2024 15:24

Windenergie
Shutterstock.

John Ainger, Bloomberg, 23 januari 2024 – De Europese offshore windenergiesector moet een enorme inspanning leveren om de infrastructuur te bouwen die nodig is om de klimaatdoelstellingen van het continent te halen.

Bijna 500 gigawatt aan opwekkingscapaciteit zal worden ingezet in de Europese Unie en buurlanden, zoals het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, waardoor het tegen 2050 de op twee na grootste energiebron zal zijn. Maar voor deze doelstellingen is 54.000 kilometer aan extra transmissielijnen nodig – genoeg om de planeet 1,5 keer rond te cirkelen.

EU-klimaatdoelstelling

De bevindingen van de Europese vereniging van transmissiesysteembeheerders, ENTSO-E, benadrukken een uitdaging voor de toeleveringsketens in de regio. Deze staan al onder druk door de stijgende inflatie, geopolitieke kwesties en toenemende wereldwijde concurrentie, wat vorig jaar een crisis in de windenergiesector veroorzaakte.

“De vraag overstijgt de capaciteit van de toeleveringsketen”, aldus het eerste rapport van ENTSO-E over de offshore netwerkontwikkelingsplannen dat dinsdag werd vrijgegeven.

“Als gevolg hiervan hebben TSO’s gemerkt dat de doorlooptijd voor de bouw bijna is verdubbeld.

“De offshore windsector op het continent moet sterk groeien om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit tegen het midden van de eeuw te halen. Om zelfs maar aan de doelstellingen van het blok te voldoen tegen het einde van dit decennium, zal het jaarlijks 25,5 gigawatt aan capaciteit moeten installeren, bijna een 10-voudige toename ten opzichte van het gemiddelde in het vorige decennium, volgens het rapport.

400 miljard euro investering

“In Europa hebben we fabrikanten van wereldklasse voor de apparatuur die we nodig hebben”, zei Damian Cortinas, voorzitter van het bestuur van ENTSO-E, tijdens een persbriefing.

“Maar er is duidelijk een knelpunt in de toeleveringsketen.”

ENTSO-E schat dat er ongeveer 400 miljard euro geïnvesteerd moet worden om de doelstellingen voor 2050 te halen. Vorig jaar heeft de EU stappen ondernomen om 40% van haar productiebehoeften voor belangrijke schone technologieën, zoals windenergie, te re-shoren als onderdeel van haar reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act en de enorme overheidssubsidies die China aan deze sectoren verstrekt.