Auto’s in EU stoten evenveel CO2 uit als 12 jaar geleden

24-01-2024 19:55

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

Brussel, AP, 24 januari 2024 – De meeste personenauto’s in de Europese Unie stoten nog steeds dezelfde hoeveelheid CO2 uit als 12 jaar geleden, waarschuwde het controlebureau van de Europese Unie woensdag.

De Europese Rekenkamer zei dat het 27 landen tellende blok “in een hogere versnelling moet schakelen” om in de buurt te komen van een emissieloos wagenpark, waarbij elektrische voertuigen een cruciale rol spelen.

“De groene revolutie in de EU kan alleen plaatsvinden als er veel minder vervuilende voertuigen zijn, maar de uitdaging is enorm”, zei Pietro Russo, het lid van de Europese Rekenkamer dat de controle leidde.

“Een echte en tastbare vermindering van de CO2-uitstoot van auto’s zal niet plaatsvinden zolang de verbrandingsmotor de overhand heeft, maar tegelijkertijd is het elektrificeren van het wagenpark van de EU een grote onderneming.”

Betere motor maar meer voertuigmassa

Volgens het rapport van de controleurs is de werkelijke uitstoot van conventionele auto’s, die nog steeds goed zijn voor bijna driekwart van de nieuwe voertuigregistraties, niet gedaald.

“De afgelopen tien jaar zijn de emissies van dieselauto’s constant gebleven, terwijl ze voor benzineauto’s marginaal zijn gedaald (-4,6%)”, aldus de controleurs in een verklaring.

“De technologische vooruitgang op het gebied van motorefficiĆ«ntie wordt tenietgedaan door de toegenomen voertuigmassa (gemiddeld ongeveer +10 %) en krachtigere motoren (gemiddeld +25 %).”

De EU streeft naar een emissieloze doelstelling voor nieuwe personenauto’s tegen 2035.

Transportsector

Volgens de controle-instantie is CO2 uit de transportsector de afgelopen 30 jaar blijven toenemen. In 2021 was deze sector verantwoordelijk voor 23% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU, en personenauto’s voor meer dan de helft.

“Alleen elektrische voertuigen (die van 1 op de 100 nieuwe registraties in 2018 zijn gestegen naar bijna 1 op de 7 in 2022) hebben bijgedragen aan de vermindering van de gemiddelde CO2-uitstoot op de weg van de afgelopen jaren”, aldus de accountants.