Buitenland

Boeren nu ook boos in Polen, Frankrijk, België, Litouwen

24-01-2024 17:24

Tractors

William Horobin, Milda Seputyte, Bloomberg, 24 januari 2024 – Boerenprotesten verspreiden zich over Europa, met arbeiders uit landen als Frankrijk en Polen die transportroutes verstoren vanwege stijgende kosten en belastende regelgeving.

Gebieden rond de Franse zuidelijke steden Bordeaux en Lyon worden nog steeds het ergst verstoord door tractoren en landbouwvoertuigen die belangrijke snelwegen blokkeren. Arnaud Rousseau, die de landbouwvakbond FNSEA leidt, zei woensdag dat er de komende dagen in de meeste regio’s nog meer acties gepland zijn.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De eisen van de demonstranten variëren van meer financiële steun om de kosten van de milieuregels van de Europese Unie te compenseren tot minder regulering van de dagelijkse werkzaamheden. Ze worstelen ook met de impact van de inflatie op de energie- en brandstofprijzen en de concurrentie van goedkopere importproducten.

“Als de lont eenmaal is aangestoken, kunnen boeren dit tot het einde toe volhouden – er is geen gevoel van terugtrekken,” zei Rousseau op France 2 televisie.

250 blokkades

In Polen zijn boeren van plan om op 250 locaties wegen te blokkeren om te protesteren tegen de EU-plannen om de koolstofuitstoot te beteugelen, evenals tegen wat organisatoren hebben omschreven als ongecontroleerde voedselimport uit buurland Oekraïne.

De betrekkingen tussen Warschau en Kiev verzuurden vorig jaar nadat de vorige Poolse regering de import van graan uit Oekraïne beperkte als reactie op protesten van boeren, slechts enkele maanden voor de parlementsverkiezingen van 15 oktober.

Brussel

Ongeveer 200 boeren verzamelden zich woensdag in het centrum van Brussel om te zeggen dat ze de EU-regels en de dalende inkomsten niet langer aankunnen, aldus de krant Le Soir. Meer dan 1000 boeren met tractoren begonnen ook een protest in het centrum van Vilnius, in Litouwen, en beloofden tot vrijdag door te gaan met de demonstratie.

De protesten volgen op vergelijkbare spanningen in Duitsland en Nederland over het terugdringen van subsidies en de goedkeuring van Europese wetten om het milieu te beschermen.

Rechtse partijen hebben zich op dergelijke kwesties gestort en gebruiken ze in hun berichtgeving in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

‘Concrete oplossingen’

De nieuwe premier van Frankrijk, Gabriel Attal, en minister van Landbouw Marc Fesneau hadden maandagavond een ontmoeting met Rousseau en andere vertegenwoordigers van boeren om hun zorgen te bespreken. President Emmanuel Macron zei dinsdag in een bericht op X dat hij hen had gevraagd “zich volledig in te zetten voor concrete oplossingen”.

Regeringswoordvoerster Prisca Thevenot zei woensdag dat er de komende dagen een pakket maatregelen zal worden aangekondigd en dat Attal binnenkort een ontmoeting zal hebben met boeren ter plaatse.

40 eisen

Dit kan niet snel genoeg komen voor Rousseau, die zei dat FNSEA later op de dag een lijst met ongeveer 40 precieze eisen zal onthullen.

“Mensen zijn trots op waar ze wonen en wat ze produceren, en dat is wat hen boos maakt,” zei hij.

“Vandaag is onze vastberadenheid totaal en we moeten resultaten boeken.”