Buitenland

Republikeinse afgevaardigde dreigt met ‘dwangmaatregelen’ tegen Harvard

24-01-2024 14:40

Hardvard-president Claudine Gay
Hardvard-president Claudine Gay. AP Photo/Mark Schiefelbein.

Janet Lorin, Bloomberg, 24 januari 2024 – Een commissievoorzitter van het Amerikaanse Huis bekritiseerde de Universiteit van Harvard voor het geven van “volstrekt ontoereikende” antwoorden op een onderzoek naar antisemitisme op de campus, wat zorgt voor verdere spanningen tussen wetgevers en de universiteit.

“In plaats van inhoudelijk te antwoorden op het verzoek van de commissie, heeft Harvard ervoor gekozen om brieven van non-profitorganisaties en handboeken voor studenten te verstrekken, waarvan vele al openbaar beschikbaar zijn,” zei de Republikein Virginia Foxx. Zij is hoofd van de House Education and the Workforce Committee.

Foxx waarschuwde dat Harvard “dwangmaatregelen” boven het hoofd hangen als het niet meewerkt aan het onderzoek. De commissie heeft de bevoegdheid om dagvaardingen uit te vaardigen om informatie te verkrijgen.

Antisemitisme op campus

Harvard wordt door wetgevers nauwlettend in de gaten gehouden over de manier waarop het omgaat met beschuldigingen van toenemend antisemitisme op de campus. Twee commissies van het Congres zijn een onderzoek gestart en het Amerikaanse ministerie van Onderwijs voert een eigen onderzoek uit.

Harvard is vastbesloten mee te werken aan het onderzoek van het Congres, informatie te verstrekken en in te gaan op de belangrijkste vragen van de commissie, aldus woordvoerder Jason Newton in een verklaring.

“We veroordelen elke vorm van antisemitisme in de sterkst mogelijke bewoordingen en zijn toegewijd aan de veiligheid en het welzijn van onze studenten,” zei Newton dinsdag.

“We zijn van plan om met de commissie in gesprek te blijven om te reageren op hun voortdurende verzoeken.”

Verzoek om documenten

De commissie stuurde op 9 januari een brief naar Harvards Penny Pritzker en interim-president Alan Garber met het verzoek om documenten, e-mails en sociale-mediaposts over antisemitisme op de campus. De commissie gaf hen tot 23 januari de tijd om te antwoorden.

De verzoeken hadden betrekking op rapporten over antisemitische incidenten op de campus sinds januari 2021 en een overzicht van disciplinaire maatregelen naar aanleiding van beschuldigingen van haat of intimidatie. Maar ook Joodse studenteninschrijvingscijfers die meer dan twee decennia teruggaan en pogingen van Harvard om de redenen voor eventuele trends te begrijpen.

De commissie vroeg ook om een lijst van alle buitenlandse donaties en financieringen, met name van Qatarese bronnen in de afgelopen jaren.

Foxx zei dat het antwoord van Harvard onvoldoende was omdat het informatie verschafte die al openbaar was. Maar niet de interne communicatie die werd opgevraagd bij onder andere de president en de General Counsel, en ook niet de notulen van vergaderingen van het bestuurslichaam, de raad van toezicht en andere schoolgroepen van Harvard.

Beschuldigingen van plagiaat

De commissie van het Huis doet ook afzonderlijk onderzoek naar de manier waarop de universiteit omging met de beschuldigingen van plagiaat aan het adres van Claudine Gay, die op 2 januari aftrad als voorzitter van Harvard. Harvard heeft die documenten vorige week ingeleverd.

De House Ways and Means Committee is bezig met een eigen onderzoek naar de vraag of het niet veroordelen van antisemitisme gevolgen kan hebben. Onder andere voor de belastingvrije status van Harvard, de Universiteit van Pennsylvania, het Massachusetts Institute of Technology en Cornell University.