Buitenland

Slijter opent deuren in Soedi-Arabië, alleen diplomaten mogen alcohol kopen

24-01-2024 17:12

Riyad, Saoedi-Arabië
Riyad, Saoedi-Arabië. Bloomberg.

Matthew Martin, Christine Burke, Bloomberg, 24 januari 2024 – Soedi-Arabië staat op het punt om zijn eerste slijterij in decennia te openen, terwijl het steeds meer sociale beperkingen versoepelt – maar alcohol zal alleen worden verkocht aan diplomaten.

Het koninkrijk is van plan om de winkel met vergunning in de komende weken te openen in Riyad, waar niet-islamitische diplomaten alcohol mogen kopen, volgens buitenlandse ambtenaren in de Saoedische hoofdstad die bekend zijn met de zaak.

Hoewel het een kleine stap is, laat de maatregel zien hoe delicaat de taak van het moderniseren van Saoedi-Arabië is en de uitdagingen die het stelt aan het leiderschap van het koninkrijk, geleid door kroonprins Mohammed bin Salman.

Hij heeft al een aantal sociale beperkingen versoepeld door het verbod op autorijden voor vrouwen terug te draaien en publiek entertainment en muziek toe te staan.

Strikte morele code

De invloed van religieuze autoriteiten die een strikte morele code hadden afgedwongen is aan het afnemen, terwijl prins Mohammed het land openstelt voor meer buitenlandse bezoekers als onderdeel van een plan om de olie-afhankelijke economie te diversifiëren.

Historisch gezien werd alcohol in Saoedi-Arabië – een islamitisch land waar de islamitische geestelijkheid grote invloed heeft op het dagelijks leven en de manier waarop wetten worden uitgevoerd – alleen verkocht op de zwarte markt of verkregen via diplomatieke post. Het gebruik ervan is in de islam streng verboden.

Vision 2030

Er gaan al lange tijd geruchten dat Saoedi’s aan het overwegen waren om alcohol toe te staan als onderdeel van de zogenaamde Vision 2030-plannen van het land. Dat moet de economie losweken van olie door meer te vertrouwen op industrieën als toerisme en entertainment.

Eerder werd al gemeld dat wijn, cocktails en champagne mogelijk worden toegestaan in Neom, het Vision 2030-kroonjuweelproject aan de Rode Zee.

Maar overheidsfunctionarissen hebben eerder ontkend dat er plannen zijn om alcohol te gaan verkopen in het land, als onderdeel van een poging om meer buitenlandse toeristen aan te trekken.

Toestemming via app

Als de winkel wordt geopend – in het diplomatenkwartier, in het zuidwesten van de Saoedische hoofdstad waar de meeste buitenlandse ambtenaren wonen en werken – moeten diplomaten toestemming krijgen via een mobiele app. Die wordt beheerd door de Saoedische autoriteiten en ze zullen worden onderworpen aan beperkingen met betrekking tot de hoeveelheid die ze kunnen kopen, zeiden de mensen, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Drank werd in het hele land verboden nadat een dronken Saudische prins in de jaren 1950 een Britse diplomaat neerschoot na een feestje op de ambassade.

Het Centrum voor Internationale Communicatie van de overheid zei dat er een nieuw regelgevend kader werd ingevoerd om “de illegale handel in alcoholische goederen en producten die diplomatieke missies ontvangen tegen te gaan”.