Economie

Beleggers haken af bij milieu-, sociale en governancestrategieën

25-01-2024 12:52

Windmolens
Eddie Seal/Bloomberg.

Frances Schwartzkopff, Bloomberg, 25 januari 2024 – Voor het eerst in de geschiedenis zagen ESG (environmental, social and governance)-fondsen wereldwijd netto uitstromen door een grote uittocht van Amerikaanse beleggers uit milieu-, sociale en governancestrategieën.

Amerikaanse fondsklanten trokken netto 5,1 miljard dollar terug in de laatste drie maanden van 2023, volgens een nieuwe analyse van Morningstar die donderdag werd gepubliceerd. In combinatie met een uitstroom van 1,2 miljard dollar in Japan was dat een te grote terugtrekking voor de netto-instroom van 3,3 miljard dollar in Europa om de wereldwijde markt te ondersteunen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

In totaal had de wereldwijde markt voor duurzame fondsen in het vierde kwartaal te maken met een netto-uitstroom van 2,5 miljard dollar, wat een historisch dieptepunt voor de sector betekende.

Aanvallen door Republikeinen

De Amerikaanse scepsis ten opzichte van ESG volgt op jaren van aanvallen door Republikeinen die de strategie beschuldigen van ‘woke’ en ‘antikapitalisme’. Wetgevers in New Hampshire hebben zelfs geprobeerd om ESG strafbaar te stellen. Tegelijkertijd beginnen beleggers te twijfelen aan de blijvende kracht van de strategie, na een lange periode van slechte financiële rendementen.

De terugtrekking van ESG ligt ook aan het falen van actief beheerde strategieën om klanten aan te trekken, volgens de analyse van Morningstar. Zelfs in Europa werden de fondsenstromen gestimuleerd door 21,3 miljard dollar aan toewijzingen aan passieve strategieën, terwijl actief beheerde fondsen bijna 18 miljard dollar verloren.

Positieve instroom

De “teleurstellende realiteit is dat actieve managers er opnieuw niet in slaagden om terugbetalingen te voorkomen in een hoek van de markt waar het voor hen gemakkelijker is om hun waarde te bewijzen”. Dit schrijft Hortense Bioy, wereldwijd directeur van duurzaamheidsonderzoek bij Morningstar, in het rapport.

“Passieve fondsen daarentegen toonden een consistente veerkracht.”

De instroom in Europese ESG-fondsen was weliswaar nog steeds positief, maar lag ver onder het niveau van het vorige kwartaal, toen de strategie 11,8 miljard dollar aan netto nieuw geld aantrok. In de VS was de uitstroom bijna het dubbele van de 2,7 miljard dollar in het derde kwartaal.

Veel van die ontwikkelingen moeten worden gezien tegen de achtergrond van aanhoudend hoge rentetarieven, de angst voor een recessie en de angst voor de verspreiding van oorlog, aldus Morningstar. Desondanks lieten de terugbetalingen vorig kwartaal een grotere deuk achter in ESG-fondsen dan in conventionele portefeuilles, zo bleek uit de gegevens van de onderzoeker.

Verre van hopeloos

De netto-uitstroom vertegenwoordigde een daling van 0,1% ten opzichte van het totale wereldwijde vermogen van duurzame fondsen. Voor het bredere fondsenuniversum was de netto-uitstroom gelijk aan 0,05% van het totaal, aldus Morningstar.

Volgens Bioy zijn de vooruitzichten echter verre van hopeloos.

“Het beeld van de wereldwijde ESG-fondsenstroom in het laatste kwartaal ziet er misschien somber uit, maar ESG-fondsen in Europa – veruit de grootste markt – bleven het beter doen dan de rest van het fondsenuniversum,” zei ze.

Ze merkte ook op dat de waarde van de wereldwijde activa van ESG-fondsen bleef stijgen, met 8% tot 3 biljoen dollar in totaal. Die waardestijging is in grote lijnen in lijn met de bredere markt, volgens Morningstar.