Politiek Buitenland

Netanyahu bekritiseert rol Qatar in onderhandelingen, Qatar woest

25-01-2024 13:33

Benjamin Netanyahu, Israël
Premier van Israël, Benjamin Netanyahu. (AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Najib Jobain, Jack Jeffery, Tia Goldenberg, Associated Press, Rafah, Gaza, AP, 25 januari 2024 – Qatar zei woensdag ontzet te zijn over uitgelekte opmerkingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarin hij kritiek uitte op de bemiddelingspogingen van het land met Hamas. Hierdoor zijn de toch al zo moeizame onderhandelingen om de vijandelijkheden te stoppen in ruil voor de vrijlating van gijzelaars nog ingewikkelder geworden.

Tijdens een ontmoeting met families van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, zei Netanyahu dat de rol van Qatar in de bemiddeling “problematisch” was.

Qatar, een belangrijke bemiddelaar die ook nauwe banden heeft met de militante groep en onderdak biedt aan enkele van zijn verbannen leiders, zei dat de opmerkingen van Netanyahu “onverantwoordelijk en destructief” waren.

Cruciale schakel

Het publieke gekibbel kwam op een moment dat er gevoelige gesprekken aan de gang waren in een poging om een mogelijk akkoord te bevorderen dat enige verlichting zou kunnen brengen in de verwoestende drie maanden oude oorlog.

Terwijl de diplomatie voortduurde, woedden er nog steeds hevige gevechten, vooral in het zuiden van Gaza, waar volgens de Verenigde Naties een Israëlische tankaanval op een faciliteit van de VN ten minste negen mensen doodde en tientallen mensen verwondde.

Netanyahu heeft gezworen door te gaan met het offensief tot de “volledige overwinning” op Hamas.

Israël zegt dat het uit zelfverdediging vecht, maar het wordt beschuldigd van genocide door het wereldtribunaal van de VN in Den Haag. Dat kondigde vrijdag een beslissing aan over het Zuid-Afrikaanse verzoek voor een voorlopig bevel dat Israël zou opdragen de vijandelijkheden te staken.

Qatar is een cruciale schakel geweest in de onderhandelingspogingen tussen Israël en Hamas.

Woede tegen VS

In Netanyahu’s uitgelekte opmerkingen, die dinsdag werden uitgezonden op de Israëlische Channel 12 televisie, vertelde hij de families ook dat hij Qatar opzettelijk niet heeft bedankt voor zijn bemiddelingsinspanningen. Hij beweerde dat het meer druk zou kunnen uitoefenen op de islamitische terreurgroep.

“Qatar verschilt naar mijn mening in essentie niet van de V.N. Het verschilt in essentie niet van het Rode Kruis, en in sommige opzichten is het zelfs problematischer,” zei hij. Israël bekijkt deze organisaties met argwaan, omdat ze partijdig tegen Israël zijn en niet genoeg helpen om de gijzelaars vrij te krijgen.

Netanyahu zei ook in de uitgelekte audio dat hij woede had geuit op de Verenigde Staten voor het vernieuwen van een militaire basis in de Golfstaat. Hij zei dat hij de Amerikanen had gezegd Qatar onder druk te zetten om Hamas onder druk te zetten.

Qatar hielp in november mee aan een wapenstilstand van een week waarbij meer dan 100 gijzelaars werden vrijgelaten. Het is ook betrokken bij pogingen om een nieuwe deal te sluiten om de ongeveer 130 gijzelaars die nog steeds gevangen worden gehouden naar huis te brengen.

Qatar ‘geschokt’

In een bericht op X zei Majed al-Ansari, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, dat zijn regering “geschokt” was door de gerapporteerde opmerkingen van Netanyahu, maar dat ze “niet verrassend” waren.

“Als de gerapporteerde opmerkingen waar blijken te zijn, zou de Israëlische premier het bemiddelingsproces alleen maar dwarsbomen en ondermijnen. Dit om redenen die zijn politieke carrière lijken te dienen in plaats van prioriteit te geven aan het redden van onschuldige levens, waaronder Israëlische gijzelaars,” zei al-Ansari.

Kloof nog altijd groot

Qatar werkt samen met Egypte aan een nieuwe overeenkomst die meer gijzelaars vrij zou kunnen laten. De gezant van het Witte Huis voor het Midden-Oosten, Brett McGurk, was woensdag in Doha, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Het bezoek kwam een dag nadat McGurk ambtenaren in Egypte had ontmoet in de hoop een tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas tot stand te brengen.

Maar functionarissen zeggen dat de kloof tussen de twee partijen nog steeds groot is en dat de ruzie tussen Netanyahu en Qatar de onderhandelingen zou kunnen doen wankelen.