Klimaat

China installeerde in 2023 voor 216,9 gigawatt aan zonnepanelen, 75,9 gigawat windenergie

26-01-2024 15:00

Zonne-energie
Shutterstock.

Bloomberg, 26 januari 2024 – China installeerde in 2023 meer zonnepanelen dan enig ander land in totaal heeft gebouwd, en voegt daarmee iets toe aan de enorme vloot voor hernieuwbare energie die nu al de wereld aanvoert.

Het land voegde vorig jaar 216,9 gigawatt aan zonne-energie toe en verpulverde daarmee het vorige record van 87,4 gigawatt uit 2022, aldus de National Energy Administration in een verklaring. Dat is meer dan de volledige vloot van 175,2 gigawatt in de VS, ‘s werelds op één na grootste markt voor zonne-energie, volgens schattingen van Bloomberg.

De NEA meet de capaciteit in wisselstroom terwijl BNEF de gelijkstroom volgt, wat betekent dat het werkelijke verschil nog groter is.

China voegde ook 75,9 gigawatt aan windenergie toe, tegenover 37,6 gigawatt vorig jaar, ook een record.

Grootste vervuiler

Een sterke toename van schone energie in China, de grootste vervuiler, heeft geholpen om het wereldwijde gebruik van hernieuwbare energie vorig jaar naar een recordhoogte van 510 gigawatt te stuwen, volgens het Internationaal Energieagentschap.

Naties komen steeds dichter bij het pad dat nodig is om te voldoen aan de doelstelling van de COP28 klimaattop om hernieuwbare energie te verdrievoudigen tegen het einde van het decennium, aldus het IEA.

China was vorig jaar waarschijnlijk goed voor 58% van de wereldwijde zonne-installaties en 60% van de wereldwijde windenergie, volgens BNEF.

Uitbreiden kolencentrales

De toename van hernieuwbare energie betekent dat China minder kolen kan verbranden om aan de stijgende vraag naar energie te voldoen. De verschuiving heeft de voorspellingen gevoed dat ‘s werelds grootste vervuiler vorig jaar zijn uitstoot heeft gepiekt, ruim voor de doelstelling van de regering voor 2030.

Toch blijft China doorgaan met het uitbreiden van zijn enorme netwerk van kolencentrales, die ongeveer 59% van de elektriciteit van het land leveren. Ambtenaren benadrukken dat de nieuwe centrales vooral nodig zijn als back-up voor de intermitterende opwekking van zonne- en windenergie en dat het steenkoolverbruik vanaf 2025 zal afnemen. De thermische opwekkingscapaciteit steeg vorig jaar met 57,93 gigawatt, aldus het NEA.

Installaties voor zonne- en windenergie werden deels gestimuleerd door sterke kostendalingen doordat hevige concurrentie tussen fabrikanten de prijzen van panelen en turbines in China naar recorddiepten heeft geduwd. Dat heeft de winstgevendheid van fabrikanten gedrukt en de verwachting gewekt dat er dit jaar een grote consolidatie in de industrie zal plaatsvinden.

Overvol elektriciteitsnet

De versnelde opwekking van hernieuwbare energie zorgt ook voor uitdagingen omdat het Chinese elektriciteitsnet moeite heeft om het tempo bij te houden. Sommige regio’s kampen met een gebrek aan infrastructuurcapaciteit om meer zonne-energie te absorberen en zijn begonnen met het implementeren van strengere regels voor nieuwe projecten.

Toch wordt verwacht dat China de groei in hernieuwbare energie zal vasthouden. Verwacht wordt dat de zonne-installaties dit jaar met ongeveer 7% zullen stijgen, terwijl de nieuwe windcapaciteit met 11% zal toenemen, voorspelt BNEF.