Economie

Duitsland, de zieke man van Europa

26-01-2024 14:54

Pillen

Jana Randow, Bloomberg, 26 januari 2024 – Duitse ambtenaren houden vol dat hun economie niet het label “zieke man van Europa” verdient, maar een nieuwe studie suggereert dat ziekte wel degelijk een rol speelt in de slechte prestaties.

Het bruto binnenlands product zou vorig jaar met 0,5% zijn gestegen als er geen ziekteverzuim was geweest. Het is een cijfer dat de pandemische cijfers overtrof en in 2023 een record bereikte, volgens een analyse van VFA, de vereniging van onderzoeksgebaseerde farmaceutische bedrijven in het land.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Ongeveer 26 miljard euro aan reëel inkomen ging verloren door ziekte onder werknemers – gelijk aan ongeveer 0,8 procentpunt van de totale productie, schreven de economen Claus Michelsen en Simon Junker in een rapport dat vrijdag werd vrijgegeven.

Het hoge ziekteverzuim in november en december wijst erop dat er ook in het lopende kwartaal een nieuwe klap zal komen.

Slechtste prestatie in twee decennia

De Duitse economie kromp in 2023 met 0,3%, de slechtste prestatie in twee decennia, afgezien van het jaar van de financiële crisis in 2009 en 2020, toen de pandemie toesloeg.

De ondermaatse prestaties in vergelijking met regionale concurrenten waren zo uitgesproken dat ze het label “zieke man van Europa” opriepen dat een kwart eeuw geleden werd gebruikt om het land te beschrijven.

Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, verwierp de vergelijking en vorige week hield minister van Financiën Christian Lindner vol dat het land meer leek op een vermoeide man die alleen maar koffie nodig had.

Structurele problemen

“In 2023 was Duitsland de ‘zieke man’ in de waarste zin van het woord – de economische prestaties werden aanzienlijk meer beïnvloed door de ziektegolf dan in andere landen,” schreven Michelsen en Junker.

“Wat echter nog steeds waar is, is dat de Duitse economie te kampen heeft met aanzienlijke structurele problemen en geconfronteerd wordt met grote uitdagingen in de internationale concurrentie.”

Aanzienlijke investeringen, ook in gezondheid en preventiemaatregelen, zijn nodig, zeggen ze.

Problemen van demografische veranderingen

Als het ziekteverzuim van de afgelopen twee jaar de nieuwe norm zou worden, zou de economie het equivalent van 350.000 werknemers verliezen, zo blijkt uit het onderzoek. Dat aantal is twee keer zo hoog als ook rekening wordt gehouden met overuren en productiviteitsverbeteringen.

“Een land dat al worstelt met de problemen van demografische veranderingen zou dit niet permanent moeten laten gebeuren,” aldus Michelsen en Junker.