Klimaat

Groen gas, biomethaan steeds populairder bij energiehandelaren

26-01-2024 12:31

Gashouders
Bloomberg.

Anna Shiryaevskaya, Priscila Azevedo Rocha, Lars Paulsson, Bloomberg, 26 januari 2024 – Energiehandelaren die van de aardgasmarkt een triljoen-dollar-industrie hebben gemaakt, versterken hun desks met personeel dat gespecialiseerd is in het groene equivalent van de fossiele brandstof.

Gunvor Group, Danske Commodities en STX Commodities behoren tot de bedrijven die investeren of mensen toevoegen in de groeiende biogasmarkt. Omdat verwacht wordt dat de vraag de komende decennia zal stijgen, investeren Goldman Sachs Group, BP en Cargill miljarden euro’s in productiefaciliteiten van Spanje tot Duitsland.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Ze gokken erop dat deze niche-industrie enorm winstgevend zal worden als het verbruik van fossiele brandstoffen uiteindelijk begint af te nemen in het streven naar net-zero. Het gas wordt ook in Europa gemaakt, wat de invloed van geopolitiek op de aanvoer beperkt.

“We verwachten dat biomethaan een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de energiemix,” zegt Jesper Johanson, CEO bij de Deense handelaar InCommodities, die onlangs een team voor milieuproducten heeft opgezet. De brandstof “vertegenwoordigt zowel een aantrekkelijke schone energiebron als een diversificatie voor de gasvoorziening in de EU,” zei hij.

Groen

Het gas wordt gemaakt van energiegewassen, voedsel en dierlijk afval en wordt geproduceerd op een manier die vergelijkbaar is met compostering, waarbij organismen worden afgebroken in afwezigheid van zuurstof.

Het wordt groen genoemd omdat het energie genereert uit afval zonder broeikasgassen toe te voegen en de European Biogas Association verwacht dat de brandstof in 2050 aan meer dan de helft van de vraag naar gas in de regio zal voldoen.

Hoewel de markt veelbelovend is, is hij nog klein en gefragmenteerd. Bilaterale deals overheersen in plaats van georganiseerde handel op basis van een gestandaardiseerd contract.

Dat staat ver af van de wereldwijde aan- en verkoop van aardgas, met benchmarkprijzen, beurzen, hubs en meerjarige leveringsovereenkomsten. Er zijn ook makelaars die het groene gas verhandelen, maar dat is duurder dan Nederlandse futures, de benchmark in de regio.

“De verschillende nationale registers moeten elkaar erkennen om volledige onderlinge handel in heel Europa mogelijk te maken, wat op dit moment slechts gedeeltelijk mogelijk is”, aldus Harmen Dekker, CEO van de European Biogas Association.

Positieve trend

Dat heeft Gunvor, één van de grootste handelaars in traditioneel vloeibaar gas en pijplijngas, niet afgeschrikt. Het bedrijf voert de activiteiten op als onderdeel van zijn gas-, energie- en hernieuwbare energiegroep, zei een woordvoerder per e-mail. Om een groter deel van de markt te veroveren, overweegt het bedrijf afnameovereenkomsten en bouwt het een biogasinstallatie in zijn bio-raffinaderij in Huelva, Spanje.

STX in Amsterdam breidt ook uit als onderdeel van haar focus op milieugrondstoffenmarkten, waar ze een “positieve trend” ziet, volgens Sead Keric, managing partner voor hernieuwbaar gas.

Trading desks zijn goed gepositioneerd om de risico’s aan te kunnen die voortkomen uit marktsegmentatie en onzekerheid over regelgeving, zei hij.

Maar het vinden van personeel met de nodige vaardigheden en ervaring kan een uitdaging blijken, volgens recruiters. De huidige industrie lijkt op die van vloeibaar aardgas toen deze in het vorige decennium begon op te komen en de vraag naar ervaren handelaren groter was dan het aanbod.

“Er wordt van bedrijven die mensen inhuren verwacht dat ze handelaren vinden met vijf tot tien jaar ervaring in een markt die nog niet lang genoeg bestaat”, zegt Mark Taylor, managing partner bij Imperium Commodity Search in Londen.

Opmerkelijke groei in Denemarken

Veel gashandelaren kwamen ook uit de energiecrisis met veel hogere salarissen en bonussen omdat ze profiteerden van de recordvolatiliteit. Dat maakt het ook erg moeilijk voor de sector om te concurreren, aldus Taylor.

De groei is opmerkelijk in plaatsen als Denemarken, waar het aandeel van biomethaan in de totale vraag naar gas vorig jaar is gestegen naar bijna 40%, van 3% in 2016, volgens Gergely Molnar, een analist bij het Internationaal Energieagentschap.

InCommodities, gevestigd in Aarhus, het energiehandelscentrum van het land, heeft volgens Johanson momenteel zeven mensen in dienst die zich richten op de sector, variërend van handelaren tot bedrijfsontwikkelaars en softwareontwikkelaars. Dit jaar zullen er waarschijnlijk meer bijkomen, zei hij.

Danske Commodities verwacht ook dat haar desk zal blijven groeien, aldus een woordvoerder.

Energiemultinationals

De groene scheuten hebben een van ‘s werelds grootste banken aangetrokken. Goldman richtte vorig jaar Verdalia Bioenergy op om uit te breiden naar productiefaciliteiten in heel Europa. Cargill, ‘s werelds grootste handelaar in landbouwproducten, plant maar liefst drie fabrieken in de regio.

Energiemultinationals, die de uitstoot van hun activiteiten willen verminderen, hebben zich ook bij de hype aangesloten. BP kocht Archaea Energy, een leverancier van hernieuwbaar gas, terwijl Shell Nature Energy Biogas kocht dat fabrieken heeft in Denemarken en Nederland.