Buitenland

Inspecteur-Generaal kraakt UFO-beleid Pentagon, ‘geen gecoördineerde aanpak’

26-01-2024 12:09

UFO
CGI-foto. Shutterstock.

Nick Wadhams, Bloomberg, 26 januari 2024 – Het Pentagon heeft geen formele aanpak om waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten te rapporteren of te volgen, aldus de inspecteur-generaal van het Ministerie van Defensie in een rapport.

Deze incidenten hebben het nationale veiligheidskabinet in verwarring gebracht en beschuldigingen uitgelokt dat de regering in de doofpot stopt wat het weet.

Lees ook: Senatoren VS willen overheid dwingen UFO-gegevens te openbaren

Het rapport van de inspecteur-generaal werd donderdag vrijgegeven. Er staat in dat een twee jaar durend onderzoek heeft uitgewezen dat er geen “alomvattende, gecoördineerde aanpak” is voor wat het leger “Unidentified Anomalous Phenomenon” of UAP noemt.

‘Geen overkoepelend UAP-beleid’

Het Pentagon “heeft geen overkoepelend UAP-beleid en als gevolg daarvan ontbreekt de zekerheid dat de bedreigingen voor de nationale veiligheid en de vliegveiligheid van de Verenigde Staten als gevolg van UAP zijn geïdentificeerd en beperkt”, aldus de inspecteur-generaal.

Potentiële waarnemingen van mogelijk buitenaardse wezens zijn al lang het onderwerp van populaire speculaties – en science fiction. Het onderwerp explodeerde in de mainstream na het vrijgeven van Pentagon-video’s.

Tijdens hoorzittingen in het Congres in juli beschreven drie voormalige militaire officieren ontmoetingen met wat zij hightech, onverklaarbare vliegende objecten noemden. Eén beschuldigde de VS ervan in het geheim buitenaardse wrakstukken te bewaren.

Maar sommige analisten hebben gezegd dat de waarnemingen waarschijnlijk een combinatie zijn van optische illusies, drones, zwerfvuil en geavanceerde technologie die door andere naties wordt getest.

Project Sign en Blue Book

Hoewel het rapport van de inspecteur-generaal geen details geeft over waarnemingen in het verleden en geen verklaringen geeft voor wat ze geweest zouden kunnen zijn, bevat het een paar prikkelende details over de geschiedenis van dergelijke incidenten.

Er staat dat de eerste “op UAP gerichte activiteiten” van het Pentagon begonnen in 1947 met de oprichting van “Project Sign” om te onderzoeken wat toen ongeïdentificeerde vliegende objecten werden genoemd.

Personeel van de luchtmacht rapporteerde 243 waarnemingen in 1947-1949 en onderzocht vervolgens zo’n 12.000 van dergelijke meldingen van 1952-1969 onder wat Project Blue Book werd genoemd.

Het Pentagon stopte met het volgen van de fenomenen tot 2000, toen het Congres een nieuw programma financierde om ze te bestuderen.

AARO

In 2022 richtte het Pentagon het All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) op om dergelijke waarnemingen te bestuderen.

Vorig jaar creëerde het Pentagon een website – www.aaro.mil – om zijn werk om tot op de bodem te gaan van een stortvloed aan gerapporteerde incidenten in detail te beschrijven.

In het rapport van dinsdag staat dat de reactie van het Pentagon op dergelijke incidenten “ongecoördineerd en geconcentreerd is binnen elk militair departement”.