Buitenland

Italiaanse president: ‘Hamas-aanvallen 7 oktober replica van gruwelen Shoah’

26-01-2024 15:37

Auschwitz Holocaust Shoa
Auschwitz. Foto: Pixabay.

Nicole Winfield, Paolo Santalucia, Rome, AP, 26 januari 2024 – De president van Italië heeft vrijdag het toenemende antisemitisme aan de kaak gesteld en een krachtige toespraak gehouden ter ondersteuning van het Joodse volk. Hij herdacht de Dag van de Holocaustherdenking die overschaduwd werd door een toename van anti-Israël acties in Italië.

Ook vrijdag beval de politiechef van Rome pro-Palestijnse activisten om een manifestatie in de hoofdstad uit te stellen die gepland was voor zaterdag, de eigenlijke dag van de Holocaustherdenking.

De Israëlische Joodse gemeenschap heeft geklaagd dat dergelijke protesten gelegenheden zijn geworden om de herinnering aan de Holocaust te gebruiken door anti-Israël-krachten en tegen Joden te gebruiken.

In een ceremonie in het Quirinale Paleis, bijgewoond door de premier en leiders van de Italiaanse Joodse gemeenschap, noemde president Sergio Mattarella de Holocaust “de meest afschuwelijke misdaad”. Hij herinnerde aan de medeplichtigheid van Italianen onder het fascisme in de deportatie van Joden.

Replica van Shoah

Hij zei dat de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober “een gruwelijke replica waren van de gruwelen van de Shoah”.

“De doden van Auschwitz, verstrooid in de wind, waarschuwen ons voortdurend: De weg van de mens gaat over ruwe en riskante wegen,” zei Mattarella.

“Dit komt ook tot uiting in de terugkeer, in de wereld, van gevaarlijke gevallen van antisemitisme: van vooroordelen die teruggaan op oude anti-joodse stereotypen, versterkt door sociale media zonder controle of bescheidenheid.”

Doden in Gaza

Maar Mattarella toonde zich ook bezorgd over het stijgende aantal Palestijnse doden in Gaza als gevolg van de militaire campagne van Israël en riep op om de fundamentele mensenrechten overal te respecteren.

“Degenen die hebben geleden onder de verachtelijke poging om hun eigen volk uit het land te verdrijven, weten dat je een ander volk niet het recht op een staat kunt ontzeggen,” zei Mattarella.

Antisemitisme in Italië

Antisemitische episodes in Italië bereikten vorig jaar een ongekend hoogtepunt, met 216 gemelde incidenten in de laatste drie maanden van 2023 na de aanval van 7 oktober, vergeleken met 241 in het hele voorgaande jaar, meldde het Observatorium voor Antisemitisme. In totaal werden er vorig jaar 454 incidenten van antisemitisme gemeld, de grootste stijging ooit.

Mattarella veroordeelde ook krachtig de nazi-fascistische regimes die de Holocaust hebben gepleegd. In het publiek zat premier Giorgia Meloni, wiens partij Broeders van Italië neofascistische wortels heeft, maar die zich sterk heeft gemaakt voor Israël en de Joodse gemeenschap van Italië heeft gesteund.

Mattarella zei dat nooit vergeten mag worden dat Italië onder het fascisme “verachtelijke racistische wetten” aannam die Joden uit scholen en van de werkvloer weigerden.

Hij noemde de wetten “het eerste hoofdstuk van het verschrikkelijke boek van uitroeiing”.

Mussolini

Verwijzend naar Benito Mussolini’s laatste regering in de nazi-marionettenstaat in Salò, Noord-Italië, voegde hij eraan toe dat “leden van de Republiek van Salò actief meewerkten aan de gevangenneming, deportatie en zelfs massamoorden van Joden.”

Veelzeggend is dat hij Primo Levi citeerde, de in Auschwitz geboren Italiaanse overlevende wiens memoires If This is a Man een standaardwerk van de Holocaustliteratuur blijven.

Gaza vergeleken met Holocaust

Deze week nog hekelde de Joodse gemeenschap van Italië het feit dat pro-Palestijnse demonstranten Levi hadden aangehaald in een flyer die het geplande protest van zaterdag promootte, maar in verwijzing naar Gaza, niet naar de Holocaust.

Het was één van de vele gevallen waarin pro-Palestijnse voorstanders de herinnering aan de Holocaust gebruikten tegen Israël en de Joden.

Op vrijdag verschenen er bijna 50 kleine bronzen gedenkplaten op de stoep voor de kantoren van de V.N. vluchtelingenorganisatie in Rome met de namen van Palestijnen die in Gaza waren gedood. Ze waren identiek aan de bronzen gedenkplaten die in Rome op straatstenen werden aangebracht voor de huizen van Joden die tijdens de Holocaust werden gedeporteerd.