Buitenland

Over genocide

26-01-2024 18:07

Genocide
Shutterstock.

Mike Corder, Den Haag, AP, 26 januari 2024 – In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de massamoord  door nazi-Duitsland op 6 miljoen Joden in de Holocaust, verenigde de wereld zich rond een inmiddels bekende belofte: Dit nooit meer.

Een belangrijk onderdeel van dat verheven streven was het opstellen van een verdrag dat naties codificeerde en verplichtte om een nieuwe misdaad te voorkomen en te bestraffen, ook wel de misdaad der misdaden genoemd: genocide.

Het verdrag werd opgesteld in 1948, het jaar waarin Israël werd opgericht als Joodse staat. Nu wordt dat land voor het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties beschuldigd van het plegen van precies die misdaad die zo diep in zijn nationale identiteit verweven zit.

Genocidebeschuldiging Zuid-Afrika

De reden voor het bestaan van de genocideconventie “houdt rechtstreeks verband met wat het Derde Rijk probeerde te doen door een volk uit te roeien, het Joodse volk. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Oost-Europa en Rusland,” zei Mary Ellen O’Connell. Zij is professor in de rechten en internationale vredesstudies aan het Kroc-instituut van de Notre Dame Universiteit.

Als reactie op het verwoestende militaire offensief van Israël in Gaza is Zuid-Afrika naar het Internationaal Gerechtshof gestapt en heeft Israël beschuldigd van genocide. Israël verwerpt deze bewering en beschuldigt Pretoria ervan Hamas politiek te dekken.

Zuid-Afrika vroeg het panel van 17 rechters ook om negen dringende bevelen uit te vaardigen die bekend staan als voorlopige maatregelen. Deze zijn bedoeld om burgers in Gaza te beschermen, terwijl het hof de juridische argumenten van beide partijen bestudeert. Eerst en vooral moet het hof Israël bevelen om “onmiddellijk zijn militaire operaties in en tegen Gaza op te schorten”.

Wat is genocide?

Het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide van 1948 definieert het misdrijf als daden “begaan met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep als zodanig geheel of gedeeltelijk te vernietigen”.

De daden worden opgesomd als doden; het veroorzaken van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel; het opzettelijk opleggen van levensomstandigheden die berekend zijn om de fysieke vernietiging van de groep geheel of gedeeltelijk teweeg te brengen; het opleggen van maatregelen om geboorten te voorkomen; en het onder dwang overbrengen van kinderen.

De tekst wordt herhaald in het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof, als een van de misdaden die onder de jurisdictie van het Strafhof vallen, samen met oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en het misdrijf agressie. Het ICC vervolgt individuen en staat los van het Internationaal Gerechtshof, dat uitspraak doet in geschillen tussen naties.

In zijn schriftelijke aanklachten en tijdens een openbare hoorzitting eerder deze maand, beschuldigde Zuid-Afrika de Israëlische strijdkrachten van genocidale daden. Waaronder het doden van Palestijnen in Gaza, het veroorzaken van ernstig geestelijk en lichamelijk letsel en het opzettelijk opleggen van omstandigheden die bedoeld waren om “hun fysieke vernietiging als groep teweeg te brengen”.

Israël heeft fel geprotesteerd tegen de beweringen van Zuid-Afrika, met het argument dat het handelt uit zelfverdediging tegen wat het de genocidale bedreiging van zijn bestaan door Hamas noemt.

Is genocide te bewijzen?

Naast het vaststellen van een of meer van de onderliggende misdaden die in de conventie worden genoemd, is het belangrijkste element van genocide opzet – de opzet om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Dat is moeilijk te bewijzen.

“Het belangrijkste is dat wat er ook gebeurt, het gebeurt met de specifieke intentie om een groep te vernietigen. Zodat er geen plausibele alternatieve reden is waarom deze misdaden zijn gepleegd,” zei Marieke de Hoon, universitair hoofddocent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam.

O’Connell: “Kun je aantonen dat het op grote schaal doden van deze mensen de bedoeling was van de regering? Of voerde de regering een oorlog en tijdens die oorlog stierven grote aantallen van deze specifieke groep, maar dat was niet de bedoeling van de regering?”

Tijdens openbare hoorzittingen eerder deze maand en in zijn gedetailleerde schriftelijke verklaring aan het ICJ, citeerde Zuid-Afrika opmerkingen van Israëlische functionarissen die volgens het land opzet aantonen.

Malcolm Shaw, een expert in internationaal recht in het juridische team van Israël, noemde de opmerkingen die Zuid-Afrika naar voren bracht “willekeurige citaten die niet in overeenstemming zijn met het regeringsbeleid”.

Eerdere uitspraken over genocide door het Internationaal Strafhof

In 2007 oordeelde het hof dat Servië “de verplichting om genocide te voorkomen heeft geschonden” bij het bloedbad in Srebrenica in 1995, toen Bosnisch-Servische troepen zo’n 8000 voornamelijk moslimmannen en -jongens in de Bosnische regio oppakten en vermoordden.

Twee andere genocidezaken staan momenteel op de agenda van de rechtbank. Oekraïne diende kort na de Russische invasie van bijna twee jaar geleden een zaak in. Hierin wordt Moskou er van beschuldigd de militaire operatie te hebben gelanceerd op basis van verzonnen beweringen over genocide en dat Rusland genocide aan het plannen was in Oekraïne. In die zaak beval de rechtbank Rusland om de invasie te stoppen, een bevel dat Rusland negeerde.

In een andere zaak beschuldigt Gambia, namens moslimlanden, Myanmar van genocide op de Rohingya-moslimminderheid. Gambia diende de zaak in namens de Organisatie van Islamitische Samenwerking.

Zowel Gambia als Zuid-Afrika hebben zaken aangespannen bij het ICJ in conflicten waar ze niet direct bij betrokken zijn. Dat komt doordat het genocideverdrag een clausule bevat die individuele staten – zelfs staten die niet betrokken zijn – toestaat de Verenigde Naties op te roepen actie te ondernemen om genocide te voorkomen of te onderdrukken.

Andere tribunalen over genocide

Twee nu ter ziele gegane VN-tribunalen – voor het voormalige Joegoslavië en Rwanda – hielden zich allebei bezig met genocide, naast andere misdaden.

Het Joegoslavische tribunaal veroordeelde verdachten, waaronder de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en zijn militaire chef generaal Ratko Mladic, op beschuldiging van genocide voor hun betrokkenheid bij het bloedbad in Srebrenica.

Het Rwanda-tribunaal, met hoofdkwartier in Arusha, Tanzania, was het eerste internationale tribunaal dat een veroordeling voor genocide uitsprak toen het Jean Paul Akayesu schuldig bevond aan genocide en andere misdaden en hem in 1998 tot levenslang veroordeelde. H

Hij werd veroordeeld voor zijn rol in de genocide van 1994 in Rwanda, toen genocideplegers van de Hutu-meerderheid ongeveer 800.000 mensen afslachtten, voornamelijk Tutsi’s die tot de minderheid behoorden. Het tribunaal veroordeelde 62 verdachten voor hun rol in de genocide.

Het Internationaal Strafhof heeft de afgezette Soedanese leider Omar al-Bashir beschuldigd van genocide in de regio Darfur. Hij is niet overgedragen aan het hof om terecht te staan.

De regering van Al-Bashir reageerde op een opstand in 2003 met een campagne van luchtbombardementen en liet milities los die bekend staan als Janjaweed en die worden beschuldigd van massamoorden en verkrachtingen. Tot 300.000 mensen werden gedood en 2,7 miljoen mensen werden van huis en haard verdreven.

Een gemengd binnenlands en internationaal gerechtshof in Cambodja veroordeelde drie mannen die deel uitmaakten van de Rode Khmer, wiens wrede bewind in de jaren 1970 de dood van naar schatting 1,7 miljoen mensen veroorzaakte. Twee van hen werden schuldig bevonden aan genocide.