Buitenland

T-Mobile gaat satelliettelefonie via Starlink aanbieden

26-01-2024 12:18

Nokia
megaflopp / Shutterstock.com

Todd Shields, Bloomberg, 26 januari 2024T-Mobile US kan dit jaar mobiele apparaten met satelietverbinding aanbieden aan klanten als de samenwerking met SpaceX vruchten afwerpt, zei de leider van de provider donderdag.

SpaceX van Elon Musk lanceerde begin januari de eerste reeks satellieten die mobiele telefonie kunnen aanbieden. De Starlink-satellieten werken als een zendmast in de ruimte en werken met bestaande telefoons van gebruikers in plaats van met speciale apparatuur.

Het doel van de nieuwe diensten is om verbindingen aan te bieden die gebruikmaken van normale mobiele telefoons in plaats van dure draadloze apparatuur die al tientallen jaren beschikbaar is.

Afgelegen gebieden

Carriers zeggen dat de satelliettelefoons waarschijnlijk gebruikt zullen worden in afgelegen gebieden waar geen of slechte ontvangst is en dat de diensten gebruikt kunnen worden om hulp op te roepen als dat nodig is.

T-Mobile CEO Mike Sievert vertelde investeerders tijdens een earnings call dat de mogelijkheden zullen beginnen met sms’jes en zullen worden uitgebreid naar foto’s en gesprekken.

“Als alles goed gaat, zullen deze mogelijkheden dit jaar beschikbaar zijn voor klanten,” zei Sievert.

Bedrijven wedijveren om de markt aan te boren voor satellietgesprekken die verbindingen bieden met normale mobiele telefoons voor consumenten. AT&T is een partnerschap aangegaan met satellietexploitant AST SpaceMobile.