Economie

Tsunami van nieuwe abonnees overspoelt Netflix, ‘Netflix had gelijk, wij hadden het mis’

26-01-2024 18:35

Netflix

Carmen Reinicke, Bloomberg, 26 januari 2024 – Een beter dan verwacht winstrapport stuwde aandelen van Netflix omhoog, waardoor het aandeel op koers ligt voor zijn beste week in meer dan een jaar. De aandelen van Netflix zijn vrijdag in de handel in New York met maar liefst 3,1% gestegen, waardoor de wekelijkse winst is gestegen tot 20%, de sterkste week van de streaminggigant sinds oktober 2022. Het aandeel handelt nu op het hoogste niveau in meer dan twee jaar.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De wekelijkse prestatie draagt bij aan een positieve start van het jaar voor Netflix na een volatiel 2023, toen de druk van dubbele stakingen in Hollywood de aandelen schaadde. Na de stakingen rapporteerde Netflix solide winsten in back-to-back kwartalen, wat het optimisme aanwakkerde. Nu is het de top performer op de S&P 500 Index voor deze week.

“De recente groei is buitengewoon”, zegt Robert Conzo, CEO van The Wealth Alliance.

Netflix blijft het beter doen dan de rest en zorgt ervoor dat beleggers blijven komen.”

Sprong in aantal abonnees

In het laatste kwartaal van 2023 bevestigde een sprong in het aantal abonnees dat Netflix’ recente prijsverhogingen, het afbreken van wachtwoorden en het door reclame gesubsidieerde aanbod werken.

In de aanloop naar de winst kondigde het bedrijf ook aan dat het de exclusieve rechten op Raw en andere programma’s van World Wrestling Entertainment had gekocht. Het is de grootste stap die de streamer tot nu toe heeft gezet op het gebied van live-evenementen.

David Klink, senior aandelenanalist bij Huntington Private Bank, erkende dat de inspanningen van het bedrijf om abonnementen te stimuleren beter gingen dan analisten hadden verwacht. “Netflix had gelijk, wij hadden het mis,” zei hij.

Andere streamers

Ondertussen hebben de andere bedrijven het moeilijk. Warner Bros. Discovery en Paramount Global zijn dit jaar elk met meer dan 6% gedaald. Walt Disney is meer dan 5% gestegen, maar blijft achter bij de ongeveer 19% winst van Netflix. “Iedereen verzamelt zich achter de marktleider,” zei Klink.

Analisten hebben dit opgemerkt. Argus Research Co. en Citigroup Global Markets Inc. hebben hun koersdoelen voor aandelen verhoogd, terwijl analisten van Macquarie Group Ltd. en DZ Bank AG Netflix hebben opgewaardeerd naar buy-equivalente ratings.

In een notitie schreef Timothy Nollen, analist bij Maquarie, dat hij “wachtte op de bevestiging dat de stappen van Netflix vruchten afwerpen. Die hebben we nu.” Hij verhoogde ook zijn koersdoel voor Netflix naar 595 dollar, van 410 dollar.

Weinig opwaartse beweging

Maar hoewel Wall Street jubelend is over Netflix, ziet het niet veel opwaartse beweging voor de aandelen.

Hoewel 65% van de analisten die de streamer volgen het bedrijf een buy rating geven, is het gemiddelde koersdoel ongeveer 570 dollar, ruwweg 1% omhoog ten opzichte van waar de aandelen nu handelen, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

De Netflix-aandelen zijn met 65% gestegen sinds het dieptepunt in oktober, maar de rally zou kunnen vertragen zodra de groei stabiliseert. (Netflix staat nog steeds ongeveer 18% onder het hoogste punt van 2021).

Netflix wordt momenteel verhandeld tegen een premie van 32 keer de verwachte winst ten opzichte van zowel zijn streaming-genoten als de bredere markt.

Premie

De Nasdaq 100 Index handelt op ongeveer 25 keer de verwachte winst en de koers-winstverhouding van de S&P 500 Index is ongeveer 20. “Dat kan sommige beleggers aan het denken zetten en echt kijken naar waar dit naartoe gaat in de toekomst,” zei Conzo.

Toch voegde hij eraan toe dat beleggers de laatste tijd hebben laten zien dat ze niet bang zijn om een premie te betalen voor bedrijven die groei laten zien, wijzend op de Magnificent Seven-technologieaandelen. De groep wordt verhandeld tegen ongeveer 28 keer de verwachte winst.

“Beleggers halen hun schouders op en blijven doorgaan,” zei hij.