Media

Bonusquotes: ‘Eric van der Burg ziet de mens’, ‘intellectuele snob Baudet’ en asielzoekersdraagvlak

28-01-2024 12:09

Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

“Onder Rutte werd dertien jaar voortdurend gezegd: de instroom moet omlaag. Tegelijkertijd nam de migratie sterk toe – vergeleken met de jaren nul was het migratiesaldo tussen 2010 en 2020 vijf keer zo hoog, vergeleken met de jaren negentig was het twee keer zo hoog.

“Er zit een politieke keuze onder die Rutte niet benoemt. Het is geen toeval dat de grootste donateur aan de VVD-campagne een uitzendbureau voor arbeidsmigranten is: Otto Workforce. De VVD, maar ook de andere middenpartijen, hebben gekozen voor flexibilisering van de arbeidsmarkt en het bevorderen van goedkope arbeidsmigratie als verdienmodel. Daar kun je voor kiezen, maar verdedig het dan ook.”

Paul Scheffer reageert in een interview met De Volkskrant op het recent uitgekomen rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Volgens de media was dat vooral een pleidooi voor ‘minder migratie’, volgens Scheffer juist niet: het is integendeel wenselijk dat de Nederlandse bevolking groeit, maar dan gematigd. De toenemende vraag naar arbeidskracht en de daaraan gekoppelde groeiende welvaart is daarvan de belangrijkste reden.

 

“Nee, we zijn geen beschaafd land meer te noemen. We hebben hier een paar inspectierapporten, waarin heel nauwkeurig wordt beschreven onder welke omstandigheden we mensen opvangen. Onverantwoord, zeggen die inspecties. Grote kans op uitbraak van ziektes, slechte hygiëne, geen privacy. Als het nou tijdelijk overmacht was geweest, kun je zeggen: jongens, we moeten hier even doorheen. Maar dit duurt al twee jaar.

“Er zijn momenten van vertwijfeling geweest waarin ik niet meer wist hoe het verder moest, zeker. Ik moet zeggen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) daarin een enorm ankerpunt is geweest.  Altijd communicatief, altijd zoekend naar oplossingen. We hebben een strijdende staatssecretaris die zich ongelooflijk heeft ingespannen om de crisis hier in Groningen af te wenden. Hij laat zich in de eerste plaats drijven door menselijke waarden en niet door allerlei politieke afwegingen. Hij ziet de mens.

“Het effect van die motie van Yesilgöz tegen de spreidingswet was niet alleen dat mijn collega in de gemeente Westerwolde een stomp in de maag kreeg en ik een mes in de rug, maar ook bleef onduidelijk wat ze dan wél wilde voor de asielzoekers die hier al zijn. Als je dat achterwege laat, zet je dus een hele regio in de kou. Dan is het niet nul graden, maar min tien met een straffe oostenwind. In een regio die al in de kou staat vanwege de aardbevingen.

“Yesilgöz heeft gezegd niet zo van de Haagse spelletjes te zijn, maar dat is daar wel gebeurd.”

Koen Schuiling is burgemeester (VVD) van Groningen. Nu de dwangwet een feit is, reageert hij in het Nederlands Dagblad met een terugblik op twee jaar asielopvangcrisis in Ter Apel. Conclusie: VVD-lid Schuiling is overduidelijk van kamp Eric ‘Ankerpunt’ van der Burg en niet van kamp Dilan ‘Haagse Spelletjes’ Yesilgöz.

 

“Anders dan in Duitsland maakt het opnemen van extreemrechts in de regering deel uit van de democratische normaliteit. Van 2010 tot 2012 steunde Wilders een christelijk-rechts liberale regering onder premier Mark Rutte, totdat deze alliantie uiteindelijk instortte over sociale kwesties.

Terwijl Wilders als eenzame campagnevoerder, als enig lid van zijn partij en als internationaal vermaard islamcriticus regelmatig een electoraat van rond de tien procent haalde, behaalden andere rechtse outsiders al staand grote verkiezingsoverwinningen: ooit was dat de intellectuele snob Thierry Baudet, daarna de rabiate boerenburgerbeweging.

Deze keer was er ook de rebelse voormalige christendemocraat Pieter Omtzigt, die premier Rutte uit de politiek had willen dwingen. Zijn beweging Nieuw Sociaal Contract won 20 zetels, terwijl de christendemocraten wegzakten in onbeduidendheid. Sinds de toestroom van asielzoekers in het najaar de capaciteit in de opvangcentra deed barsten, plukt Wilders de vruchten van de ontevredenheid bij de stembusgang.

Samen met Omtzigt, boerenactiviste Caroline van der Plas en de gedecimeerde rechts-liberale regeringspartij VVD hebben vier centrumrechtse partijen nu een stevige meerderheid in het nieuwe parlement. Ze proberen nu een regering te vormen.

Verrassend genoeg is het uitgerekend de sociaaldemocraat Ronald Plasterk die op dit moment achter gesloten deuren als officiële ‘informateur’ de onderhandelingen over een nieuwe regering leidt.

In tegenstelling tot de mislukte lijsttrekker Frans Timmermans, die een linkse ecologische agenda had, had Plasterk als columnist het falen van links op het gebied van sociaal beleid en immigratie aan de kaak gesteld. Hij ziet nu een coalitie onder leiding van Wilders samen met de andere verkiezingswinnaars als de enige democratisch gelegitimeerde optie: de wil van het volk moet uiteindelijk worden gerespecteerd.”

Het Duitse Welt am Sonntag duidt de Nederlandse verkiezingen en de formatie. Bonuspunten voor ‘intellectuele snob Thierry Baudet’ en ‘mislukte lijsttrekker Frans Timmermans’. (Uit het Duits vertaald door Deepl/TPO.)

 

“In Pijnacker-Nootdorp is de afgelopen tijd onderzocht of binnen de gemeente een opvanglocatie voor 150 tot 300 asielzoekers kan komen, voor minimaal 5 en maximaal 10 jaar. Inwoners konden meedenken en een vragenlijst invullen. Dit is 1426 keer gedaan en het heeft ‘veel waardevolle informatie opgeleverd’, aldus het college.

“Meer dan de helft van de respondenten heeft zorgen over onveiligheid, overlast en toename van criminaliteit. Daarnaast wil 21 procent van de geënqueteerden dat er helemaal geen asielzoekers komen in hun directe omgeving, 14 procent pleit ervoor eerst de eigen inwoners een woning aan te bieden.

Maar de voorspellingen liegen er niet om. Zo zou Delft volgens berekeningen door de onlangs aangenomen spreidingswet maar liefst 430 asielzoekers extra moeten opvangen. In Midden-Delfland zouden volgens die berekeningen 134 asielzoekers een plek moeten krijgen. Ook in Pijnacker-Nootdorp is meer opvang gepland; zo’n 400 vluchtelingen in totaal.”

In het AD een aardige samenvatting van het probleem dat Dwangwet heet: in Pijnacker-Nootdorp is er nauwelijks draagvlak voor asielzoekers, want ‘onveiligheid, overlast, criminaliteit’. Maar volgens de Dwangwet kan Pijnacker-Nootdorp straks worden gedwongen om maarliefst 400 vluchtelingen op te vangen. What can possibly go wrong?

 

“But global warming threatens the world’s coffee supply. Temperatures are rising and rainfall patterns shifting across South America, central Africa and South-East Asia, where most of the world’s coffee is grown. By the end of the century between 35% and 75% of the coffee-growing land in Brazil, the world’s biggest producer, could be unusable, according to a recent paper published in Science of the Total Environment by Cássia Gabriele Dias, an agricultural engineer at the Federal University of Itajubá, in Brazil.

Another paper, published in 2015, concluded that by 2050 between 43% and 58% of the world’s coffee-growing land would be rendered unsuitable, depending on how high greenhouse-gas levels rise. Some of that loss will be offset as other bits of land, presently too cold for coffee, warm up. New plantations might take root in southern China, for instance, or on the northern coast of the Gulf of Mexico. But they are unlikely to make up for the shortfall.”

Klimaatopwarming kun je, zeker in Nederland, gemakzuchtig wegdenken als een ver-van-mijn-bed-show. Tot die klimaatopwarming ervoor zorgt dat het ochtendritueel met Het Zwarte Goud onbetaalbaar is vanwege de koffieschaarste, nadat 75% van de Brazilliaanse koffieplanten het heeft moeten afleggen tegen de hitte, that is. Dan komt zo’n klimaatcrisis ineens wel heel erg dichtbij. Citaat uit The Economist.