Politiek Buitenland

Boze Franse boeren roepen op tot ‘belegering’ van Parijs

29-01-2024 09:55

Tractor
Shutterstock.

Jenny Che, Bloomberg, 29 januari 2024 – Franse boerenvakbonden dreigden maandag de snelwegen rond Parijs te blokkeren nadat de pogingen van de regering om de recente protesten te bezweren met beloften van extra steun op niets uitliepen.

De machtige vakbond FNSEA van het land heeft samen met de vakbond Young Farmers opgeroepen tot een “belegering” van de hoofdstad, zelfs toen premier Gabriel Attal verdere steun toezegde tijdens een bezoek aan boeren op zondag.

“We voeren de druk op omdat we ons hebben gerealiseerd dat als het ver van Parijs is, de boodschap niet overkomt,” zei Arnaud Rousseau, het hoofd van FNSEA, maandag op RTL radio.

“Ons doel is niet om de Fransen te ergeren of het leven zuur te maken, ons doel is om druk uit te oefenen op de regering zodat we snel een uitweg uit de crisis kunnen vinden.”

15.000 agenten ingezet

Boeren blokkeren al meer dan een week de wegen uit protest tegen hogere productiekosten en strenge Europese regelgeving. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gaf zondag opdracht tot een “aanzienlijke” politieaanwezigheid in de regio Parijs om blokkades op luchthavens en de groothandelsmarkt voor levensmiddelen in Rungis te voorkomen en de toegang tot de stad te beschermen.

Ongeveer 15.000 politieagenten zullen worden ingezet om te voorkomen dat trekkers Parijs en andere grote Franse steden binnenkomen, zei de minister.

Protesten over kwesties van stijgende brandstofprijzen tot krimpende subsidies verspreidden zich de afgelopen weken van Polen en Roemenië naar West-Europa. Dit terwijl rechtse partijen in heel Europa inhaken op de onrust in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

Frankrijk hield zondagavond een interministeriële spoedvergadering om de situatie te bespreken.

Toezeggingen van de regering zijn “duidelijk niet genoeg geweest gezien alles wat er op de wegen gebeurt”, zei FNSEA-hoofd Rousseau op BFM TV.

Nieuwe beloftes

Attal beloofde zondag maatregelen om wat boeren zien als oneerlijke concurrentie en problemen met de overdracht van boerderijeigendommen aan te pakken, dagen nadat hij had beloofd een plan om de belastingen op landbouwbrandstof te verhogen terug te draaien. Ook beloofde hij hoge boetes uit te delen aan bedrijven die zich niet houden aan de regels voor prijsonderhandelingen. Hij heeft herhaald dat Frankrijk tegen een grote handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur is.

Verdere maatregelen voor wijnboeren, waaronder diegenen die getroffen zijn door verliezen door meeldauw, zullen deze week ook worden aangekondigd, zei landbouwminister Marc Fesneau.

“We zullen blijven samenwerken met de vertegenwoordigers van de boeren”, zei Fesneau maandag op France 2. Hij voegde eraan toe dat hij “kan getuigen van de vastberadenheid van de regering om uit de crisis te geraken en concrete oplossingen voor te stellen”.