Economie

Chinese vastgoedreus China Evergrande geliquideerd met een schuld van 300 miljard dollar

29-01-2024 13:11

China Evergrande
Lawson Solution / Shutterstock.com.

Kanis Leung, Zen Soo, Hongkong, AP, 29 januari 2024Een rechtbank in Hongkong heeft China Evergrande, ‘s werelds projectontwikkelaar met de zwaarste schuldenlast, veroordeeld tot liquidatie na een mislukte poging om de schuld van 300 miljard dollar aan banken en obligatiehouders te herstructureren.

“Het zou een situatie zijn waarin de rechtbank zegt dat het genoeg is,” zei rechter Linda Chan maandag. Ze zei dat het gepast was voor de rechtbank om Evergrande te gelasten zijn bedrijf te liquideren gezien het “gebrek aan vooruitgang van de kant van het bedrijf om een levensvatbaar herstructureringsvoorstel in te dienen”. En ook gezien de insolventie van Evergrande.

China Evergrande Group is één van de tientallen Chinese projectontwikkelaars die sinds 2020 failliet zijn gegaan onder officiële druk om de stijgende schuldenlast in te dammen. De regerende Communistische Partij ziet dat als een bedreiging voor de vertragende economische groei van China.

Maar het hardhandige optreden tegen overkreditering heeft de vastgoedsector in een crisis gestort, de economie aangetast en de financiële systemen in China en daarbuiten aan het wankelen gebracht.

Wereldwijde schokgolven

Chinese toezichthouders hebben gezegd dat de risico’s van wereldwijde schokgolven door het faillissement van Evergrande binnen de perken kunnen worden gehouden. Uit de gerechtelijke documenten die maandag zijn ingezien, blijkt dat Evergrande ongeveer 25,4 miljard dollar schuldig is aan buitenlandse schuldeisers. De totale activa van ongeveer 240 dollar miljard worden in de schaduw gesteld door de totale schulden.

“Het is onbetwistbaar dat het bedrijf ernstig insolvent is en niet in staat is om zijn schulden te betalen”, aldus de documenten.

Ongeveer 90% van de activiteiten van Evergrande vindt plaats op het Chinese vasteland. De voorzitter, Hui Ka Yan, ook bekend als Xu Jiayin, werd eind september door de autoriteiten gearresteerd op verdenking van “illegale misdrijven”, wat de inspanningen van het bedrijf om te herstellen nog verder bemoeilijkte.

Het is onduidelijk welke gevolgen het liquidatiebevel zal hebben voor het Chinese financiële systeem of de activiteiten van Evergrande. Het bedrijf  worstelt om de woningen waarvoor is betaald, maar die nog niet zijn overgedragen aan gezinnen die hun spaargeld in dergelijke investeringen hebben gestoken.

Geen herstructureringsvoorstel

De in Hongkong verhandelde aandelen van Evergrande kelderden maandag bijna 21% voordat de handel werd opgeschort. De Hang Seng index in Hongkong steeg echter met 0,9% en sommige vastgoedontwikkelaars zagen hun aandelenprijzen stijgen.

China’s grootste vastgoedontwikkelaar, Country Garden, steeg aanvankelijk bijna 3%, maar bleef daarna vlak. Sunac China Holdings steeg 2,4%.

De Shanghai Composite index daalde 0,9%, terwijl de Shenzhen A-share index meer dan 2% daalde.

De rechtbank in Hong Kong gaf Evergrande in december uitstel om het bedrijf de tijd te geven om een nieuw schuldherstructureringsplan te “verfijnen”.

Maar rechter Chan zei dat Evergrande “niet heeft aangetoond dat er enig nuttig doel is voor de rechtbank om het verzoekschrift uit te stellen. Er is geen herstructureringsvoorstel, laat staan een levensvatbaar voorstel dat de steun heeft van de vereiste meerderheden van de schuldeisers”.

In online gepubliceerde opmerkingen, hekelde ze het bedrijf voor het naar buiten brengen van slechts “algemene ideeën” over wat het wel of niet zou kunnen doen als een herstructureringsvoorstel. De belangen van de schuldeisers zouden beter worden beschermd als Evergrande door de rechtbank zou worden geliquideerd, zei ze.

Fergus Saurin, een advocaat die een ad hoc groep schuldeisers vertegenwoordigt, zei maandag dat hij niet verrast was door de uitkomst.

“Het bedrijf heeft nagelaten om met ons in gesprek te gaan. Er is een geschiedenis van last-minute afspraken die nergens toe hebben geleid,” zei hij.

Saurin zei dat zijn team in goed vertrouwen heeft gewerkt tijdens de onderhandelingen. Evergrande “heeft alleen zichzelf de schuld te geven van de liquidatie,” zei hij.

‘Zeer veel spijt’

Tiffany Wong, een van de twee door de rechtbank aangestelde curatoren van het wereldwijde dienstverleningsbedrijf Alvarez & Marsal, zei dat hun prioriteit was om ervoor te zorgen dat “zoveel mogelijk van het bedrijf behouden blijft, geherstructureerd wordt en operationeel blijft”.

“We zullen een gestructureerde aanpak volgen om waarde te behouden en terug te geven aan de crediteuren en andere belanghebbenden”, aldus Wong. Dat houdt ook in dat we alle haalbare herstructureringsvoorstellen in overweging nemen, zei ze.

Shawn Siu, CEO van Evergrande, vertelde aan de Chinese nieuwsuitgever 21Jingji dat het bedrijf “zeer veel spijt” heeft van het bevel tot liquidatie.

Hij benadrukte dat het bevel alleen betrekking heeft op de in Hong Kong genoteerde China Evergrande-eenheid en dat de binnenlandse en overzeese eenheden van de groep onafhankelijke juridische entiteiten zijn. Siu zei dat Evergrande ernaar zal streven om de activiteiten soepel te laten verlopen en vastgoed aan kopers te leveren.

Motor achter economische boom

Vastgoed was de motor achter de economische boom in China, maar ontwikkelaars leenden veel terwijl ze steden veranderden in wouden van appartementen en kantoortorens. Mede daardoor is de totale schuld van bedrijven, overheden en huishoudens opgelopen tot meer dan 300% van de jaarlijkse economische productie, wat ongewoon hoog is voor een land met een middeninkomen.

Evergrande kwam voor het eerst in gebreke met zijn financiële verplichtingen in 2021, iets meer dan een jaar nadat Peking de kredietverstrekking aan vastgoedontwikkelaars aan banden had gelegd om een vastgoedzeepbel af te koelen.

Als voormalige Britse kolonie werkt Hongkong met een rechtssysteem dat los staat van dat van het communistische China, maar er wel steeds meer door wordt beïnvloed. In sommige gevallen hebben rechtbanken op het vasteland faillissementsuitspraken in Hongkong erkend, maar analisten zeggen dat Evergrande een soort testcase is.

Brock Silvers, managing director bij Kaiyuan Capital, zei dat het bevel tot liquidatie waarschijnlijk meer directe gevolgen zal hebben voor buitenlandse investeerders en hun vertrouwen in de financiële markten van China dan voor de activiteiten van Evergrande op het Chinese vasteland.

“Dus onshore zal Evergrande morgen veel lijken op Evergrande gisteren, er zal niet veel merkbaar verschil zijn,” zei hij.

Regelgevers moeten Evergrande en andere worstelende vastgoedontwikkelaars herstructureren, maar dat zal een ingewikkeld en moeilijk proces worden, zegt David Goodman, directeur van het China Studies Center aan de Universiteit van Sydney.

“Als de regering eenvoudige antwoorden op deze problemen had, dan zou ze die twee tot drie jaar geleden al hebben bereikt,” zei Goodman.