Politiek Buitenland

Duitse president wil ‘brede alliantie tegen extremisme, voor onze democratie’

29-01-2024 16:49

Berlijn, AP, 29 januari 2024 – De president van Duitsland riep maandag op tot een brede “alliantie tegen extremisme” in de nasleep van een rapport over extreemrechtse discussies over het deporteren van miljoenen immigranten dat honderdduizenden mensen tot protesten aanzette.

In Duitsland wordt al meer dan twee weken geprotesteerd tegen de partij Alternative für Deutschland (AfD) en andere rechtse partijen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat volgens politiecijfers zo’n 576.000 mensen hebben deelgenomen aan demonstraties tussen vrijdag en zondag.

President Frank-Walter Steinmeier had een ontmoeting met werkgevers- en bedrijfsorganisaties, vakbondsleiders en anderen om de sociale cohesie en de toestand van de democratie in Duitsland te bespreken.

Hij noemde de protesten “een sterk signaal voor onze democratie” en zei dat “we nu een brede alliantie nodig hebben van de hele bevolking, van bedrijven, cultuur en maatschappij – een alliantie tegen extremisme en voor onze democratie.”

Het grotendeels ceremoniële staatshoofd erkende echter dat “zo’n alliantie alleen niet het verschil kan maken” en dat “we regeringen nodig hebben, een oppositie, die hun werk goed doen.”

AfD

De demonstraties begonnen nadat de onderzoeksjournalistengroep Correctiv een artikel had gepubliceerd waarin stond dat rechts-extremisten onlangs bijeen waren gekomen om te praten over het deporteren van miljoenen immigranten en mensen met immigrantenwortels, waaronder sommigen met de Duitse nationaliteit. Sommige leden van AfD waren aanwezig op de bijeenkomst.

De partij, die in de nationale peilingen achter de conservatieve oppositie is opgeklommen naar de tweede plaats, heeft geprobeerd zich te distantiëren van de extremistische bijeenkomst terwijl ze ook de berichtgeving hekelt.

Ze heeft gezegd dat ze geen organisatorische of financiële banden had met het evenement, dat ze niet verantwoordelijk was voor wat er daar werd besproken en dat leden die aanwezig waren dat op puur persoonlijke titel deden.

Werknemers uit het buitenland

Steinmeier zei dat meer dan een kwart van het werk in Duitsland wordt gedaan door mensen die door rechts-extremisten eruit gegooid zouden willen worden. Hij zei ook dat het land “in de problemen zou komen” als het geen werknemers uit het buitenland kan aantrekken.

Duitslands belangrijkste werkgeversorganisatie en vakbondsfederatie gaven een gezamenlijke verklaring uit waarin ze benadrukten dat iedereen die in Duitsland woont “zich veilig moet voelen in ons land.”

Ze zeiden dat Duitsland aantrekkelijk moet blijven als vestigingsplaats “ook om buitenlandse geschoolde werknemers uit te nodigen hier een thuis te vinden”.