Buitenland

Griekse bisschop: ‘Ik ben bezorgd over internationale verspreiding van antisemitisme door religie en kerk’

29-01-2024 12:32

Op deze foto uit november 1938 staat een groep mensen voor een Joodse winkel in een niet nader genoemde Duitse stad na de Kristallnacht. AP Foto.

Costas Kantouris, Demetris Nellast, Thessaloniki, AP, 29 januari 2024 – Op de dag dat de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht, waarschuwde een hooggeplaatste functionaris van de Griekse Orthodoxe Kerk zondag voor de verspreiding van antisemitisme door religieuze en kerkelijke functionarissen.

“Ik ben bezorgd over de internationale verspreiding van antisemitisme,” vertelde aartsbisschop Elpidophoros van Amerika, geestelijk leider van Grieks-orthodoxe gelovigen in Noord- en Zuid-Amerika, aan een publiek in Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland.

Hij voegde eraan toe dat hij vooral bezorgd is dat “de zalf van de Kerk geen wonden heelt, maar het vuur verspreidt” van antisemitisme, hoewel hij geen specifieke voorbeelden gaf.

“Het kwaad heeft een naam, een identiteit en een geschiedenis, en het wordt fascisme en nazisme genoemd. Het heeft geen relatie met de christelijke theologie, ondanks de pogingen van sommigen om hun extreem-rechtse ideologie te kleden met de mantel van het christendom,” zei Elpidophoros.

Holocaust-herdenking

De aartsbisschop en een voormalig burgemeester, Yiannis Boutaris, werden ereleden van de Joodse gemeenschap in Thessaloniki, die nu slechts ongeveer 1200 leden telt.

Eerder op de dag herdachten Elpidophoros, stadsambtenaren en de ambassadeurs van Israƫl en de Verenigde Staten de Holocaust op het Eleftherias-plein (Vrijheid). Dat is de plek waar de Joden van de stad in 1943 werden opgepakt door Duitse bezettingstroepen voordat ze in treinen werden gepropt en naar concentratiekampen werden gestuurd. De overgrote meerderheid ging naar Auschwitz-Birkenau, waar ongeveer 50.000 mensen omkwamen.